A faápolók képesek a legbetegebb fa életét is meghosszabbítani, de a Magyar Mezőgazdaság cikke szerint a gyakran magasban végzett munkájuk pedig cseppet sem veszélytelen.

A fa kifordulhat tövestől vagy eltörhet a törzse, az ága. Az erdőben álló fák ezzel nem okoznak olyan nagy bajt, mint a forgalmas utak mellett álló társaik.

A szakavatott favizsgálónak meg kell tudnia becsülni a veszélyt, ami a kisebb tanulmány szerint nem is olyan egyszerű dolog, mint az építmények statikai vizsgálata, ahol az anyag és a szerkezet adataival pontosan lehet számolni.

A faápolónak van eszköze többek között a téli sózástól szenvedő fák talajának kicserélésére, és a fa környezetének megvédésére is. A fa gyökerének sérülései életveszélyesek és nehezen kezelhetők. De a faápolás eszköztárában arra is van megoldás, ha a fa közelében végzett földmunka miatt a gyökér megsérül.

A faápolási eljárások egy másik csoportja a kéregsérülések kezelése.

A legújabban rendelkezésre álló sebtapasz pótolja a megsérült kérget, és miután betöltötte szerepét, magától lebomlik. A fasebészet hivatott a törzsben, vastagabb ágakban keletkezett üregek kezelésére. Ha a fasebészek az odvasodás folyamatát nem is tudják megállítani eszközeikkel, számottevően lassíthatják a pusztulás menetét.

Mint a szakmai oldal írja: a leszakadás veszélyével fenyegető vázágakat, vagy a meggyengült, kidőléssel fenyegető fákat is meg lehet menteni.

Kiemelt kép: Pixabay/Couleur