Sokkal szennyezettebb lehet műanyaggal az Atlanti-óceán, mint azt eddig feltételezték

A brit Nemzeti Oceanográfiai Központ a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányában arról ír, hogy az Atlanti-óceán valójában tízszer szennyezettebb lehet műanyaggal, mint eddig feltételezték – írja a greenfo.hu.

A NOC kutatói szerint a tengerből 200 méter mélységig vett minták arra utalnak, hogy eddig nagyon alábecsülték az Atlanti-óceánba kerülő műanyag mennyiségét. A láthatatlan vagy alig látható műanyag részecskék (a legfeljebb 5 milliméteres mikroműanyag és a még ennél is kisebb nanoműanyag) mennyisége a vizsgált – közvetlenül a felszín alatti – rétegben körülbelül ugyanannyi, mint amennyire az elmúlt 65 évben a tengerbe került látható műanyaghulladék mennyiségét becsülték, vagyis 17 millió tonna körüli.

Teljes, átlagosan 3000 méteres tengermélységig kivetítve ez azt jelentheti,hogy mintegy 200 millió tonna műanyaghulladék lebeghet az Atlanti-óceánban,

A kutatók ráadásul csak a három leggyakoribb műanyagtípust vizsgálták. Más becslések évi 5 és 14 millió tonna közé teszik a világtengereket évente szennyező műanyaghulladék mennyiségét.

A szabad szemmel nem látható műanyag részecskék észrevétlenül beépülnek a táplálékláncba. Az Arizonai Egyetem hétfőn publikált kutatása szerint nyomokban műanyagot találtak mind a 47 emberi szervben, amelyet ebből a szempontból vizsgáltak.

A nagy-britanniai Plymouth-i Tengeri Laboratóriuma májusban azt állapította meg, hogy az Atlanti-óceán mikroműanyag-szennyezettsége kétszerese lehet az eddigi becsléseknek. Ugyanakkor egy másik kutatás szerint még sincs annyi műanyag az óceánokban. Júniusban írtak arról, hogy a Fokvárosi Egyetem kutatói rengeteg mikroszemcse vizsgálata után úgy találták, hogy az óceán vizében található apró szemcsék és rostdarabkák csupán 8 százaléka műanyag.

Borítókép: Pixabay/pasja1000

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére