A július végi villámárvíz után a Zala megyei Miháldon és Galambokon mára teljesen eltűntek a horgásztavak, miután átszakadt a gátjuk és kifolyt belőlük a víz – írja a Magyar Hang. A heves esőzések miatt a gátak megsérültek, és nagy mennyiségű víz távozott.

A jelenleg kiszáradt kagylókat és csigákat látni a kiszáradt mederben Miháldon, ennyi maradt a tóból.

A helyi horgászegyesület dolgozik a helyreállításon; az elsődleges becslések szerint azonban a kár meghaladja a 120 millió forintot Miháldon.

Gerő Sándor polgármester közölte, hogy segítséget kértek a térség országgyűlési képviselőjétől és a Belügyminisztériumtól.

A másik érintett település, Galambok polgármestere, Szabó Tamás pedig azt nyilatkozta a csatornának, hogy a településen 250 millió forintra becsülték a károkat. Ráadásul szeptember 30-ig meg kell szüntetniük a maradék tavat is, mivel megsérült az árapasztó, ami a gátrendszer része. Így egy hirtelen lezúduló nagy eső elöntené akár a falut is.

A helyiek igyekeznek összefogni, de a több százmillió forintos kárt egyedül nem tudják helyreállítani, ezért a települések segítséget várnak az újjáépítéshez.

Borítókép: Pixabay/Mylene2401