Mivel az éghajlatváltozás hatásait egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni, a tudósok nagy erőkkel dolgoznak a bioenergetikai célra termeszthető növények nemesítésén.

Az Illinois-i Egyetem kutatói egy többéves program keretében lerövidítenék az energiafűként hasznosított miscanthus vágásfordulóját, és növelnék annak hektáronkénti terméseredményét – írja az agroinform.hu.

A miscanthus jelentősége az utóbbi években világszerte megnőtt, mivel felfedezték, hogy a növény nemcsak tüzelésre hasznosítható, hanem cellulóz etanolt, azaz folyékony üzemanyagot is elő lehet állítani belőle.

A jelenleg forgalomban lévő miscanthus hibridek azonban érzékenynek mutatkoznak a kórokozók iránt.

A hagyományos nemesítés alapján egy új hibrid létrehozásához több évre, a miscanthus esetében még ennél is hosszabb időre van szükség. Ezért az illinois-i kutatók génszelekciót alkalmaznak, amely várhatóan legalább a felére csökkenti a folyamatot.

A nemesítés célja a hidegtűrés fokozása, az előállítható biomassza növelése, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség javítása és a virágzási időszak ütemezése, valamint az észak-amerikai termesztési feltételekhez való alkalmazkodás erősítése.

Borítókép: Pixabay/kummod