Mint a Very Important Planet is beszámolt róla, a tatai Öreg-tó partján, a hajdani Esterházy lóistálló és kastélypark területén ötcsillagos luxusszállót építene az Avalon Center Kft. Králl Attila, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa többek között azzal érvelt a beruházás ellen az Inforádiónak, hogy a tavon ősszel, télen megpihenő több tízezres vízimadár kolóniát zavarná az építkezés, és védett kétéltűeket is veszélyeztetne a hotelig építendő bekötőút. Az MME ezért aláírásgyűjtésbe kezdett, és ezzel próbálja meggyőzni a város polgármesterét, hogy ne támogassa a szállodaépítést.

„Egy ilyen beruházásnak sem a kivitelezése, sem az üzemeltetése nem valósítható meg zavarás nélkül. Az építkezés fokozott zaj- és fényhatással jár, az utak terhelését és a területen zajló mozgás mértékét mindenki el tudja képzelni”

– sorolta az ellenérveket Králl Attila. Az erős hang- és fényhatások is zavarják, felriasztják a madarakat, aminek lehetnek olyan következményei, hogy vezetéknek, épületnek ütköznek. Ennél súlyosabb, hogy a rendszeres zavarás miatt elkerülendő területként tartják majd számon a madarak a térséget.

„Így ez a látványosság elvész, a madarak számára pedig egy fontos vonulási állomás értéktelenné válik” – hangsúlyozta a szakértő.

Králl Attila hozzátette, eddig Tata önkormányzata is figyelemmel volt az állatokra, például betiltották a vadmadarakat nagyban zavaró tűzijátékot. A mostani építkezés azonban egy fontos turisztikai-természeti látványosságtól foszthatja meg a várost.

„Nemzetközi és helyi védettség is van a területen”

– sorolta Králl Attila. A nemzetközi jelentőségű vadvizekről szóló, úgynevezett Ramsari egyezmény listáján szerepel a beruházással érintett terület is 1989 óta. A tatai Öreg-tó és a beruházással érintett terület határa teljes egészében az Európai Unió ökológiai hálózatába tartozó Natura 2000 terület, és így jogi problémák is felmerülhetnek a szakértő szerint, mivel a Natura 2000-res szabályok betartása az unió tagországai számára kötelezőek. Emellett 2012. óta helyi jelentőségű védett területnek számít.

„Tata város önkormányzata döntött úgy, hogy van olyan értékes, különleges természeti szempontból ez a terület, hogy védetté nyilvánítsák” – hívta fel a figyelmet Králl Attila. (via Inforádió)

Borítókép: Tatai vár az Öreg-tó felől. Fotó: Wikipédia/ EtelkaCsilla