Egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben tartottak élelmiszer-higiéniai és nyomon követési ellenőrzést 2020 szeptemberében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A létesítményben 12,6 tonnányi termék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a hatóság kivonta azokat a forgalomból, valamint azonnali hatállyal felfüggesztette az egység tevékenységét – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.
Súlyos élelmiszer-higiéniai és nyomon követési hiányosságokra derült fény abban a Csongrád-Csanád megyei húsüzemben, ahol szeptember első felében vizsgálódtak a Nébih ellenőrei.
A higiéniai problémák – mint például az öltözők, mosdók, a fűszerraktár és az eszközök erős szennyezettsége, egyes helyiségekben a rozsdásodás, valamint a higiéniai kapu és a kézmosó működésének hiánya – miatt a hatóság az üzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.
Számos kifogás merült fel az előállított húskészítményeket illetően is. A vizsgálat során lejárt fogyaszthatósági, illetve lejárt minőség megőrzési idejű termékek kerültek a szakemberek látókörébe, emellett nyomon követési hiányosságok jelöletlen, tételazonosító adatot nem tartalmazó termékek, valamint a nyomon követési dokumentáció kapcsán feltárt jogsértések is szép számban előfordultak.
A kifogásolt élelmiszerek mennyisége eléri a 12,6 tonnát.
A hatóság a szóban forgó termékeket a forgalomból kivonta, forgalmazásukat megtiltotta. További intézkedésként elrendelték az állati eredetű termékek megsemmisítését, valamint a létesítményben előállított, még érvényes minőség megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű termékek forgalomból való visszahívását. A kifogásolt termékek elszállítását a helyszínen ellenőrizték a Nébih szakemberei.
Az ügyben az eljárás folyamatban van. A jogsértő vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.
A borítóképen a Nébih fotója látható