Civilek akadályoztak meg egy építkezést Csopakon. Az Összefogás a Balatonért Egyesület nyáron névtelen bejelentés után szervezett tiltakozó akciót a készülő turisztikai beruházás ellen – írja az Infostart.hu.

Az egyesület tárelnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott, pontosan nem tudható, így csak feltétezéseik vannak arról, hogy az érintett Kerekedi-öbölben milyen jellegű beruházást tervezett a magántulajdonos, aki a szántó besorolás alól úgy kívánta átminősíttetni a területet, hogy azon turisztikai beruházások is megvalósulhassanak. „Bár ez tág fogalom, de első körben apartmanházak vagy szállodák jutnak az ember eszébe” – tette hozzá.

Badzsó Angéla felidézte, az Összefogás a Balatonért Egyesület július végén kapott egy névtelen bejelentést, amelyben lényegre törően volt jelezve, hogy megszületett az átminősítési kérelem, és a következő napokban „hatalmas változások” érinthetik a területet.

A szervezet még aznap helyszínbejárást tartott, néhány fotót készítve a területről. Majd a következő három nap a tulajdonos „kipucolta” a sok idős fától és cserjéstől korábban zöldellő, több hektáros területet.

Mindezt követően, a helyi lakosok megkeresésére tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett az egyesület, amelynek a csopaki polgármester, Ambrus Tibor volt a címzettje, és több helyi, a nyilvánosságot ugyan nem vállaló szervezet is támogatásáról biztosította a szervezete. A projekt első körös meghiúsulása végül annak köszönhető, hogy a terület közvetlenül Natura 2000-es, természetvédelmi körzetek mellett foglal helyet.

A borítókép illusztráció: Pixabay/lake-2822394_1920