Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy Brüsszel támadásra készül, és az Európai Bizottság betiltaná az ólomtartalmú lövedékek használatát, ami Semjén szerint a magyar vadászok számára életidegen döntés lenne – írja a 444.hu.

Mint fogalmazott, rengeteg olyan vadászfegyver van, amely nem használható acélsöréttel, illetve nem vizsgálták még azt sem, hogy milyen hatással van a természetre az acéllövedékek használata. 

Ezek után fordult írásbeli kérdéssel Vadai Ágnes, a DK politikusa Nagy István agrárminiszterhez, az iránt érdeklődve, hogy a vadászok számára valóban életidegen döntés lenne az ólomtartalmú lövedékek betiltása. 

Nagy válaszában elmondja, hogy „az ólomtartalmú lövedék használatának kérdése összetett”, mert ugyan vitathatatlan, hogy az élővilágra, különösképpen a vízi madarakra komoly, káros hatással bír, mivel az ólom a szervezetben felhalmozódva nagy mennyiségben súlyos mérgezést, és végső esetben halált okoz. 

Épp ezért tiltották be Magyarországon még 2005-ben, hogy a vizes élőhelyeknél és azok védőzónájában ólomsöréttel vadásszanak.

Ugyanakkor az EU vegyi anyagokkal foglalkozó bizottsága, a REACH-bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok teljes területén tiltsák be az ólomtöltényekkel történő vadászatot, Nagy miniszter szerint viszont ez kevéssé életszerű.

Egyrészt mert az ólomsörét alternatívájaként használható egyéb fémtartalmú lövedékeknek a Magyarországon elterjedt vadászlőfegyverekkel szemben a ballisztikai tulajdonságai kifejezetten kedvezőtlenek, sőt, bizonyos esetben baleset- és életveszélyesek, másrészt e alternatív lőszerek természetre gyakorolt hatását még nem is ismerni eléggé, mivel ezt nem vizsgálták még kellőképpen. 

Borítókép:Pixabay/AlLes