Helyreállítási alap monitoring: 52 környezetvédő szervezet írt levelet

Ötvenkét környezetvédő szervezet írt levelet a Miniszterelnökségnek, kérve a lehetőséget, hogy a zöld civilek tagot delegálhassanak a helyreállítási alap monitoring bizottságába. Íme a Magyar Természetvédők Szövetsége oldalán olvasható közlemény.

Az EU által Magyarországnak juttatandó Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz működését egy monitoring bizottság felügyeli. A hónap elején megalakult közel 40 fős monitoring bizottság állami és civil szereplőkből áll. A bizottsági tagság érdekében írt levelet a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország kezdeményezte, az ötvenkét aláíró szervezet között megtalálható a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport is.

A környezetvédő szervezetek felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a helyreállítási alap kiemelkedő szempontként fogalmazza meg a környezetvédelmi célokhoz való hozzájárulást.

Ezért tartják sajnálatosnak, hogy a monitoring bizottságba nem hívtak meg egyetlen olyan civil szervezetet sem, amely átfogóan tudná képviseli a természet- és környezetvédelem érdekeit. Emlékeztetik a Miniszterelnökséget arra, hogy az EU csatlakozás óta minden kormányzat a Környezet- és Természetvédő Szervezetek Civil Együttműködését kérte fel az operatív programok monitoringjában való részvételre. Hivatkoznak arra, hogy az EU bizottság partnerségi kódexe szerint, ha a civil társadalmat képviselő szervezetek érdekeiket összefogó szervezetet hoznak létre, ez a szervezet jelölheti ki a közös képviselőt a partnerség képviselőjét.

Sajtóhírek szerint az EU bizottság idén nem fogja elfogadni a 2500 milliárdos magyar helyreállítási tervet, elvárja többek között, hogy a kormány megerősítse a korrupcióellenes fellépést és biztosítsa a közérdekű információkhoz való hozzáférést.

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán

Olvasnál még hasonló cikkeket? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!
Oldal Tetejére