Kis odafigyeléssel és vadvirágok magjaival sokat segíthetünk a méheknek.

A magyarországi méhészet gazdag hagyományokkal bír, bár napjainkban a silány minőségű, olcsó import mézek miatt nehéz helyzetbe kerültek a magyar méhészek. Az egyik legrégebben alakult civil egyesület hazánkban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), mely 1879 óta működik. Az arányokat jól szemlélteti, hogy 2020 végén mintegy 1 163 242 méhcsaládról volt tudomása az OMME-nek. A méhcsaládok száma azóta csökkent, de még így is a világ élvonalába tartozunk, hiszen Magyarországon van a lakosságszámhoz viszonyítva a legnagyobb méhsűrűség a világon.

Együtt könnyebb

Szabó Olivér egy „haladó szellemiségű” fiatalember, aki a Maros folyó árterében, a töltésoldal mellett méhészkedik. A fiatal makói méhész egy zöldtetős méhlegelőt is készített már a garázs tetején, a közelmúltban egy mozgalmat indított, melyhez bárki csatlakozhat. Az Olivér által meghirdetett Méhbarát Mozgalom tagjai segíthetnek abban, hogy nagyobb életteret nyerjenek a méhecskék.

A mozgalom célja, hogy méhlegelőket alakítsanak ki szerte az országban, és ezzel minél nagyobb életteret adjunk az apró rovaroknak ahhoz, hogy szorgosan gyűjtögetve beporozhassák a virágokat, mézet állítsanak elő, és a használt földterületet tápanyagokban gazdagítsák.

A makói állatbarát szerint ezzel a mozgalommal mindenki nyerhet.

Méhlegelő a lapostetőn

Olivér egy negyedik generációs méhész, aki 2016 óta foglalkozik méhészkedéssel. A természetbarát rendkívül innovatív módon gondolkodik, régóta kísérletezik a méhlegelőkkel és a különböző beporzó növényekkel. Néhány éve az udvari garázsa tetején egy tenyérnyi méhlegelőt telepített. A nagyjából 15 négyzetméteres területen számtalan mézelő növény magját vetette el, majd öntözni, gondozni kezdte a zöldtetőt.

„Szinte folyamatosan kísérletezek. A garázs nagyon jól szigetel: télen fűt, nyáron hűt. A méhetetés szempontjából eddig magkeverékekkel próbálkoztam, de rájöttem, hogy jobb, ha egyszerre csak egyfajta növényt ültetek a tetőre, majd amikor ez elvirágzik, következhetnek másfajta virágok is”

– mesélte a méhész a Zöld Hangnak.

A méheknek is megtetszett a zöldtető, rövid időn belül egészen otthonosan kezdtek mozogni a magasban lengedező vadvirágok felett. A kísérlet sikerült, az első prototípus után egy finomabbra hangolt formában szeretné szélesebb körben elterjeszteni a „magaslati méhlegelőt” Szabó Olivér.

Adjunk teret a méheknek

Napjainkban a méhek és más beporzó fajok folyamatosan pusztulnak. Ennek legfőbb oka a roppant méreteket öltő globalizáció. A káros folyamat ellen szeretne hatékonyan fellépni a makói férfi.

Szabó Olivér 2023 tavaszán hívta életre a Méhbarát Mozgalmat. Ismerőseivel még ugyanebben az évben létrehoztak 10 000 négyzetméternyi méhlegelőt. A 2024-es esztendőben Olivér célja, hogy ezt a mennyiséget megduplázzák, ugyanis az éghajlatváltozással és a mezőgazdaság növekedésével a méhek élettere látványosan lecsökken.

„Háromféle virágból tudnak a méhek nagy mennyiségben táplálkozni, ezek a repce, az akác és a napraforgó. A repce május végén nagyjából két hétig, az akác június elején 10-11 napig, a napraforgó pedig július közepén körülbelül 2 héten keresztül virágzik. Ezeken az időszakokon kívül nagyon kevés élelmük van a rovaroknak”

– magyarázta Olivér.

A méhész hozzátette, a szántóföldeket aratás után feltárcsázzák, emellett az újonnan ültetett erdők sem méhbarát őshonos fafajokkal vannak betelepítve. Az őshonos hárs, vagy az olajfűz helyett gyakrabban fenyőfélék kapnak helyet a tájban. Olivér szerint többek között ezek miatt az okok miatt lenne fontos a méhlegelők területének növelése.

Akár balkonládába is vethetünk

„Fontosnak találom, hogy a méhektől ne csak elvegyünk, hanem adjunk is vissza nekik. A mozgalom célja, hogy minél többen telepítsünk méhbarát növényeket akár saját kertünkbe, vagy egy balkonládába.”

A mozgalom alapítója ehhez hasonló praktikákat oszt meg az erre a célra életre hívott Facebook csoportban. Aki csatlakozik a csoporthoz, ajándékba kap egy csomag méhbarát virágmagot a méhésztől.

Olivér mindenkit arra biztat, hívja meg a csoportba Facebook ismerőseit, barátait, így juthat el még több segítőkész emberhez a jó hír. A méhész úgy véli, a Méhbarát Mozgalom keretében kevés odaadással nagyon sokat segíthetünk a méheken. Szabó Olivér a szorgos beporzók érdekében tájékoztató előadásokat is tart. Szülővárosa mellett a fővárosban és más vidéki városokban is megosztja gondolatait az érdeklődőkkel. A közeljövőben Olivér Ausztriába és Szlovákiába is szeretne eljutni, ahol a szakmai kapcsolatok építése mellett a magyar mézet népszerűsítené.

fotók: Szabó Olivér/Facebook