A Párbeszéd – ZÖLDEK 2023. június 30-án, pénteken, 16:00-tól tüntetést szervez a bátonyterenyei akkumulátorgyár elé ‘Nem leszünk akkugyarmat! Tüntetés a mérgező akkumulátorgyárak ellen‘ címmel.

A Zöld Hangnak küldött tájékoztatás szerint a tüntetés időpontja 2023. június 30,  péntek, 16:00 Helyszíne: Bátonyterenye, akkumulátorgyár előtti terület.

A tüntetés felszólalói:

• Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke
Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke
• Berki Sándor, a Párbeszéd – ZÖLDEK országgyűlési képviselője, Nógrád megyei alapszervezetének elnöke
civilek képviselői


Miközben a kormányzati kommunikáció szerint az akkumulátoripar „zöld”, a működését szabályozó előírások pedig szigorúbbak az európaiaknál, egyre gyakrabban hallunk balesetekről, katasztrófákról, sőt halálesetekről ezekben az üzemekben – olvasható a tüntetéshez kapcsolódó Facebook eseménynél.

A felhívás felidézi, hogy a legutóbbi hír sajnos az, hogy egy egyébként minden engedéllyel rendelkező akkumulátorfeldolgozó üzemben, Bátonyterenyén lettek rosszul a hatósági ellenőrzést végző kormányhivatalnokok az üzemben.

A tüntetés célja, hogy azonnal vonják vissza a környezetre és az emberi egészségre veszélyes akkumulátorgyárak és -bontók működési engedélyét. „Gyertek el ti is, tiltakozzunk együtt a mérgező akkumulátorgyárak ellen!” – zárul a felhívás.