Tízből kilenc magyar hetente egyszer használ készpénzmentes fizetést

Az elektronikus fizetési megoldásokat használók 87 százaléka hetente, 35 százalékuk naponta legalább egyszer használ készpénzmentes fizetési megoldásokat – közölte az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ).

A szervezet az elektronikus fizetési megoldásokat használó körében végzett országos reprezentatív felmérést 1500 fő bevonásával. A magyar internetező felnőttek a készpénzmentes fizetési megoldások közül a leginkább a banki átutalást (94 százalék), a bankkártyás fizetést (90 százalék) és az online fizetést (81 százalék) ismerték. Az őszi felmérés összhangban van a nyári adatfelmérés eredményeivel, amikor a fenti fizetési módszereket a megkérdezettek 94, 93, illetve 84 százalék ismerte.

A megkérdezettek vásárláskor (76 százalék) és online vásárláskor (71 százalék) fizetnek elektronikusan, míg a közüzemi számlákat jellemzően bankkártyával egyenlítik ki (38 százalék).

A felmérés szerint a naponta készpénzmentes fizetést használók aránya a nyári 42 százalékról 35 százalékra esett vissza.

A kutatás szerint az azonnali fizetést, valamint a QR kódos fizetést az internetező magyarok többsége ismeri (56-58 százalék), és az előbbit kétszer annyian használják, mint az utóbbit (40-21 százalék). A válaszadók 35 százalék a gyorsaságot rangsorolta az első helyre a készpénzmentes fizetési eszközök használatánál – derült ki a közleményből.

A kizárólag készpénzt használók negyede (26 százalék) válaszolta azt, hogy nem használna elektronikus fizetési megoldásokat, 17-17 százalékuk pedig csak akkor, ha ezek a fizetések biztonságosabbak lennének, illetve kedvezményeket kapnának a fizetésekért.

Borítókép: Pixabay/rupixen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére