„Elfogadtuk Budapest első energiacsomagját, amely csökkenti a közszolgáltatások működtetésének költségét és növeli a főváros energiaellátásának biztonságát” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a Facebookon. A csomag elemei között ott van a légkondi és a fűtés korlátozása, a díszkivilágítás lerövidítése és a napelemes fejlesztések támogatása.

A válságban sem hagyhatjuk magukra a bajba kerülő budapestieket. A közgyűlésen döntöttünk a rászoruló családok és a…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2022. augusztus 31., szerda

Közölte: azon dolgoznak, hogy Budapest soha ne legyen kiszolgáltatva sem Oroszországnak, sem a változó kormányzati politikának. Ez a legjobb válasz az energiaválságra. Azt írta: hónapokkal ezelőtt megkezdték az energiacsomag kidolgozását. Amikor elsőként energiahatékonyságról és energiatakarékosságról beszéltek, akkor „politikai támadás, hazug lejáratás volt rá a válasz”. Mára kiderült, nincs más út, csak ez lehet a felelős és okos válasz az energiaválság és a klímaválság egymást erősítő hatásaira – írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely közlése szerint a csomagnak sok eleme van, ezek közül néhányat ismertetett:

  • a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó épületeket nyáron nem lehet 25 Celsius-foknál hűvösebbre hűteni, télen pedig 21 foknál melegebbre fűteni, kivéve az idősotthonokat és az ápolási tevékenységet végző intézményeket.
  • a fővárosi díszkivilágítás napi 2 órával rövidebb lesz és a közvilágításban 2024 végéig újabb 19 ezer elavult lámpatest cseréjére kerül sor, ez 40 százalékos energiamegtakarítást jelenthet majd lámpatestenként.
  • Budapest csatlakozik a „Városok energiamegtakarítási sprintje” kezdeményezéshez, amelyben Európa nagyvárosai osztják meg egymással legjobb ötleteiket és gyakorlataikat.
  • A napelemes fejlesztések támogatására állandó lakossági tanácsadó irodát létesítenek.