A lengyelországi elemzések során nem mutattak ki higanyt az Odera folyóból a tömeges halpusztulás miatt vett mintákban – közölte sajtóértekezletén Jacek Ozdoba lengyel klímaügyi és környezetvédelmiminiszter-helyettes.

Ozdoba arra reagált, hogy a pénteki nap folyamán a lengyel sajtó is idézte azokat a német médiaértesüléseket, miszerint a Brandenburg tartományi hatóságok rendkívül magas higanyszennyezettséget mutattak ki az Odera vizében. Ozdoba ennek kapcsán elmondta: arra kérték a német félt, hogy mutassa be a vizsgálati eredmények részleteit.

Az Odera felső, mintegy 180 kilométer hosszú szakasza a lengyel-német határt képezi. A folyóban július végén észlelték a halpusztulás első jeleit a délnyugat-lengyelországi Olawa városnál.

A miniszterhelyettes megerősítette azokat a korábbi megállapításokat, miszerint a folyó vizének oxigéntartalma meghaladja a megszokott paramétereket.

A vízmérgezés okát véglegesen csak a haltetemeken végzett toxikológiai vizsgálat fedheti fel

– tette hozzá Ozdoba. Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes elmondta: az Oderából vett ötven vízminta egyikében sem mutattak ki nehézfémeket. Közölte továbbá: a mérgezés által érintett vajdaságokba a nyugat-lengyelországi Poznan városában működő tűzoltóképző 150 hallgatóját vezényelték ki. Előző nap a lengyel hadsereg már az önkéntes területvédelmi erők (WOT) 150 katonáját vezényelte ki az Oderán keletkezett károk elhárítására.

Aznap a lengyel hatóságok tíz tonna haltetem kiemeléséről adtak hírt.


Wasik beszámolója szerint arra utasították az egészségügyi felügyeletet, hogy naponta ellenőrizze az Odera-menti községekben az összes felszíni és földalatti vízfelvételi helyeket. Megerősítette továbbá: három nyugat-lengyelországi vajdaságban – Alsó-Szilézaiban, valamint az ettől északabbra fekvő Lubuskie és Észak-Pomerániai vajdaságban – péntektől belépési tilalmat rendeltek el a folyópartra. Felidézte: a vízmérgezés ügyében az alsó-sziléziai Wroclaw kerületi ügyészsége eljárást indított el.

A sajtóértekezlet után közzétett Facebook-bejegyzésben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közölte: azonnali hatállyal leváltotta Przemyslaw Dacát, a lengyel vízügyi hatóság elnökét, valamint Michal Mistrzak környezetvédelmi felügyelőt. A lépést Morawiecki azzal indokolta, hogy a kialakult helyzetben – bár ezt semmiképpen sem lehetett előre látni – az illetékes hatóságoknak gyorsabban kellett volna reagálniuk.

A kormányfő egyúttal hangsúlyozta: minél gyorsabban fel akarják deríteni, és minél szigorúbban meg szeretnék büntetni ezen óriási méretű ökológiai bűntett elkövetőit.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter a Twitteren arról írt, hogy Steffi Lemke német hivatali parterével további lépésekről és folyamatos információcseréről állapodtak meg. (MTI)

Kiemelt kép: Wikipedia Commons