Új Bolygó közeledik: zöld közösségi hely nyílik a Margit-negyedben

Ősszel a Margit-negyedben zöld közösségi hely nyílik a Greenpeace támogatásával. A Bolygó névre keresztelt helyszínen ingyenes programok, kulturális és művészeti foglalkozások, képzések és barkácssarok várja majd a klíma- és ökológiai válság megoldásáért küzdő fiatalokat és a környékbeli lakókat. A Bolygó mindazok találkozási helyszíne lesz, akik együtt akarnak cselekedni közös otthonunk, a Föld védelmében.

A Greenpeace támogatásával létrejött Bolygó mint közösségi tér már 2021 óta létezik, de eddig átmeneti helyszínén, a Turbina Kulturális Központban működött, ahol több száz fiatal vett részt a különböző programokon. Buda új kulturális és civil városrészének létrejöttével a Bolygó most beköltözik végleges helyére, a Margit-negyedbe, hogy állandó helyszínén tudjon otthont és aktív közösségi teret nyújtani a klíma- és ökológiai válság miatt aggódó, és annak megoldásáért tenni akaró fiataloknak, szervezeteknek, és mozgalmaknak. A Bolygóban a környezetvédelem, a művészetek, a kultúra, és az aktivizmus találkozik majd ingyenes programok formájában.

Az új zöld közösségi tér a II. Kerületi Önkormányzat Margit-negyed programjának része, amely a Margit körút és környékének felvirágoztatására indult revitalizációs program.

A Greenpeace a program keretében pályázott az Önkormányzat tulajdonában lévő egyik üresen álló ingatlanra, vállalva, hogy a helyszín ingyenesen látogatható rendszeres kulturális és környezetvédelmi programokat kínál majd mindenki számára.

A Bolygó a Planet One nemzetközi projekt része, amelyet a  Greenpeace és a Fryshuset nevű svéd ifjúsági szervezet alapított azzal a céllal, hogy minél több fiatal számára lehetőséget adjon részt venni a klíma- és természetvédelmében. A Fryhuset 1984 óta működik Stockholmban többek között egy hűtőház épületében – innen a név is: “Hűtőház”. A legendás helyszín az egyik legerősebb független európai ifjúsági intézmény, amely rengeteg fiatal számára lett a társadalmi részvétel központi helyszíne az elmúlt évtizedekben. A Planet One nevű projekt Budapest mellett jelenleg a svéd és a kenyai fővárosban támogatja egy új ifjúsági helyszín megnyitását, a következő években pedig Örményországban, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Kamerunban is hasonló közösségi terek nyílnak majd.

„A Bolygó egy olyan közösségi hely, ahol ingyenes környezetvédelmi események és képzések, művészeti és kulturális programokkal várjuk a zöldülni vágyó fiatalokat. A barkács sarokban akár még az elromlott cuccok megjavítására is lesz lehetőség. Büszkék vagyunk rá, hogy sok más civil és kulturális kezdeményezés mellett a Bolygó is a Margit-negyedben talál végleges otthonára, és izgatottan készülünk arra, hogy egy üzemen kívüli, leromlott állapotú cipőbolt helyén egy otthonos teret varázsoljunk. Az ajtónk mindenki előtt nyitva áll majd, aki egy zöld közösség tagja szeretne lenni” – mondta el Nyitray Dániel, a BOLYGÓ munkatársa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére