BBC: 70 év után visszatérnek Indiába gepárdok

India erdei 70 év után először adnak otthont gepárdoknak. A BBC beszámolója szerint várhatóan nyolc érkezik belőlük Namíbiából, ahol a világ legnagyobb vadmacska populációi élnek.

Visszatérésük évtizedekkel az indiai őshonos gepárdpopuláció kihalása után következik be.

A világ leggyorsabb szárazföldi állata, a gepárd, elérheti a 113 kilométer/órás sebességet is. A faj a Nemzetközi Természetvédelmi Unió Vörös listáján található, a fokozottan veszélyeztetett állatok között, mivel már világszerte csak 7000 példány található.

Miután az elmúlt két évben kidolgozták az állatok biztonságos szállítását, a hivatal 2020-ban bejelentette, hogy a gepárdok visszatérhetnek egy figyelmesen kiválasztott helyre.

Az első érkezők a Kuno-Palpur Nemzeti Parkban lesznek elhelyezve. A költözés vélhetően a nemzet 75. függetlenségi megemlékezésére lesz időzítve. Az indiai agrárminiszter a táj ökológiai dinamikájának a felélesztését várja a döntéstől.

Az állat villámgyors sebessége és változatos vadász-szokásai ellenére élőhelyének a beszűkülése és az élelmiszerhiány vezetett a faj eltűnéséhez Indiából.

Az ázsiai gepárd korábban az Arab-félszigettől Afganisztánig elterjedt volt a térségben, ma már csak Iránban tud túlélni.

Az indiai tisztviselők ezt tartják az utóbbi idők legsikeresebb kísérletének, kiemelve az indiai gepárd csúcsragadozóként betöltött szerepét a helyi ökoszisztémában.

Kiemelt kép: Pixabay

Oldal Tetejére