60 ezer eurós, fenntarthatósági pályázati lehetőség települési önkormányzatoknak

Megnyílt az EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című program negyedik, immáron utolsó fordulója. A pályázatokat 2022. szeptember 30.-ig várják – olvasható a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség honlapján.

Az előző három felhívás során sikerrel szerepeltek a hazai önkormányzatok.

Eddig 14 magyar települési önkormányzat, illetve önkormányzati konzorcium nyerte el a támogatást egy olyan körben, ahol a Közép-Kelet Európai régió másik 10 országával kell felvenni a versenyt.

Minden támogatásban részesült település, illetve konzorcium 60 ezer eurós összeg felhasználásával készítheti el éghajlatvédelemmel, megújuló energiával, energiahatékonysággal kapcsolatos beruházási koncepcióját. Nagyszerű lehetőség arra, hogy a helyi klímastratégiákban, SEAP vagy SECAP dokumentumokban megfogalmazott célok elindulhassanak. A mostani pályázóknak figyelniük kell néhány fontos újításra, például arra, hogy a korábbi kiírásokhoz képest a javasolt beruházási projektben az energiamegtakarításnak már nagyobbnak kell lennie, mint a megújulóenergia-termelésnek.

Az EUCF program az önkormányzatok összefogását is ösztönzi, hiszen a kisebb településeknek – erőforrásaik egyesítésével – lehetőségük van közös támogatási kérelmek benyújtására is.

A kiírás nemcsak városok számára elérhető; azon települések, falvak konzorciumai is indulhatnak. Bár megyei önkormányzatok továbbra sem pályázhatnak, de szerepet vállalhatnak abban, hogy a megye területén lévő önkormányzatokból konzorciumot szerveznek és segítenek a konzorciumnak egy átfogó beruházási program megtervezésében. További részletek a szövetség honlapján.

Borítókép: Városi fa. Fotó: Pixabay/forumkrakow

Oldal Tetejére