Íme a Főváros mentőöv programja az ellehetetlenülő budapesti független és magánszínházi műhelyeknek

A Fővárosi Önkormányzat vezetése mentőöv programot hoz létre az állami támogatás elmaradása miatt az ellehetetlenülés veszélyével szembesülő budapesti független és magánszínházi műhelyeknek. A honlapunkhoz eljuttatott közlemény szerint ezzel semmilyen körülmények között sem kívánják átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget, mivel ezek az intézmények a korábbi TAO-támogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, melyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel.

Július 5-én a főpolgármester egyeztetett a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott színházak vezetőivel. E színházak működését is súlyosan nehezíti az elszabadult infláció, az energiaköltségek drágulása, a járvány miatt csökkenő jegyárbevétel, és

a Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata, hogy biztosítsa a saját tulajdonában és fenntartásában lévő színházak működését.

Ugyanakkor a főváros vezetése, közleménye szerint, morális felelősséget érez a budapesti kultúra sokszínűségének megőrzéséért, ezért is lett része a 2020-ban megkötött kormány-Főváros közötti színházi megállapodásnak a független színházi műhelyek állami támogatása. A kormányzati támogatás elmaradása, illetve jelentős csúszása a gazdasági válság okozta többletkiadásokkal együtt a megszűnés szélére sodort több fővárosi független és magánszínházi műhelyt.

A főváros vezetése érezve a kialakult helyzet tarthatatlanságát, de nem átvéve az államtól a finanszírozási kötelezettséget ezen kulturális intézmények működtetetése kapcsán, megsegítésükre az alábbi kulturális mentőöv programról döntött:

•           Az idei évre a főváros költségvetésében szereplő saját fenntartású színházak finanszírozásának átütemezésével létrejön egy egyszeri visszatérítendő (amennyiben a kormányzati támogatás folyósításra kerül) támogatást biztosító 150 millió forintos alap a független és magánszínházak működési költségeinek támogatására.

Forrás: Wikipedia Commons

•           A budapesti színházvédelmi alapból azok a színházi műhelyek kaphatnak támogatást, amelyek állami támogatásban részesültek korábban, de 2022-ben ezt még nem kapták meg. Amennyiben a támogatás megérkezik az államtól, akkor a fővárosi támogatást ennek mértékében vissza kell téríteni.

•           A színházvédelmi alap felhasználásának szabályait augusztus közepére dolgozza ki a főváros az érintett intézményekkel való konzultáció után. A részletszabályok kidolgozásának folyamatában felmérés készül arról, hogy a fővárosi független és magán színházi műhelyek számára milyen mértékű működési nehézséget okoz a kormányzati támogatás elmaradása, illetve annak jelentős csúszása.

Budapest 150. születésnapja 2023-ban a főváros kulturális sokszínűségében rejlő értékek bemutatásáról kell szóljon,

ebben Budapest vezetése számít nem csak a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott színházakra, de a város hagyományosan sokszínű színházi életének minden műhelyére.

Kiemelt kép: Flickr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére