Komposztálják az EFOTT biológiai úton bontható hulladékát

Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését és további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

A cél, hogy a fesztivál vendéglátóipari egységei minél nagyobb arányban használjanak hiteles komposztálhatósági jelölésekkel ellátott csomagolóanyagokat, étkészleteket és poharakat, beleértve a sörös korsót is, amelyből várhatóan több mint 100 ezret fognak elhasználni a fesztiválozók – írta az egyetem szerdai közleményében.

Az összegyűjtött biohulladékot a fesztivál hulladékudvarába szállítják, ahol egy zárt komposztáló konténerbe aprítják, az aprított szemét levegőztetésével pedig az előkezelést is elindítják, az anaerob bomlási folyamatok elkerülése céljából – írták.

A fesztivál zárása után a konténer tartalmát a MATE Hulladékgazdálkodási Tanszékének demonstrációs telepén fogják komposztálni, miközben tudományos céllal vizsgálják majd annak lebomlását és stabilizálódását.

Ezzel a MATE nemcsak elkerüli az egyszer használatos műanyagok felhasználását, karbonsemleges termékekkel kiváltva azokat, de zárni is tudja a biológiai körforgást a hulladékká vált terméktől egészen az új termék, a talajjavító komposzt keletkezéséig – hívták fel a figyelmet.

 Jelezték, hogy a MATE egy közösségi komposztálót is üzemeltet majd az EFOTT Univerzumban, ahol délutánonként bemutatók lesznek.

Borítókép: Pixabay/Ben_Kerckx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére