Így készül a főváros a hőségriadóra

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely hétfő 0 órától csütörtök éjfélig tart. Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei, vállalatai igyekeznek enyhíteni a fővárosiak és a Budapestre látogatók hőségérzetén. A harmadfokú hőségriasztást akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

A klímaváltozás hatására Budapesten is egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak a hőséggel sújtott időszakok, amelyek a lakosságot és a városba érkező turistákat is mind jobban megviselik. Ebben a helyzetben a városvezetés és a budapesti közszolgáltatók közösen keresik azokat az újszerű megoldásokat, melyekkel hozzájárulhatnak az élhető Főváros megteremtéséhez és fenntartásához, a jelenleg rendelkezésre álló keretek mellett is.

Locsolás a hőség ellen

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FKF Köztisztasági Divíziónál fokozott készenlét lépett életbe, locsolóautóik a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20 gépjárművel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Az FKF locsolóautói az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal lehűtve.

Ez csökkenti a lakosság hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket.

A hőség elleni locsolás hatékonyságának növelése érdekében a Társaság a Főpolgármesteri Hivatal szakembereivel együttműködve műholdképek hőtérképei alapján már a tavalyi évben átalakította járatainak útvonalát. Az új útvonalrendszer egyik legszembetűnőbb eleme, hogy a belvárosi és az egyéb, kevés zöld felülettel rendelkező, de a gyalogosok által napi szinten használt városrészek a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kaptak. A villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében a BKV megrendelése alapján, a megrendelésben meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolja a Társaság.

Ivókutak

A klímaváltozás és az ​azzal járó globális felmelegedés hatásait felismerve a Fővárosi Önkormányzat idén nyáron is óvja városlakóit a kánikulában. A FŐKERT-tel és a Fővárosi Vízművekkel közösen a már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakítunk ki a város több pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrőkben az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja. Továbbá a BKK megnyitja ügyfélszolgálatait, ahol légkondicionált helyiségekben díjmentesen használhatják a vízautomatákat a városlakók.

A Fővárosi Vízművek június 28-tól, keddtől üzembe helyezi a kifejezetten rendkívüli helyzetekre kialakított vízosztó tartállyal ellátott utánfutót. Ebből bárki kulacsába, poharába tölthet vizet.

A vízadagoló saját tartályában 700 liter ivóvíz áll a járókelők rendelkezésére.

A nagy melegben csábító lehet, de a parki, köztéri szökőkutakban szigorúan tilos a fürdés. Ezekben nem ivóvíz található, fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségre.

Közlekedés

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően a villamos, trolibusz és autóbusz ágazatban is folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott járművek száma. Ezek a nyári hőségben is megbízhatóan üzemelnek, és szinte problémamentesen biztosítanak megfelelő hőmérsékletet utasterükben és a járművezetők számára egyaránt. A műszaki szolgálat mindent elkövet, hogy a klímaberendezések a lehetőségekhez képest a legjobb hatásfokkal üzemeljenek ezekben a járművekben is. Valódi megoldást a járműpark túlkoros egyedeinek folyamatos cseréje fog jelenteni.

????????????????????????????????????

A metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik. Az M3 metróvonal utasforgalom számára nyitott állomásain (Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ) ivókutak állnak az utazóközönség rendelkezésére.

Az ivókutak működését napi szinten ellenőrzik, esetleges meghibásodás esetén a javításokat soron kívüli elvégzik.

A BKV a hőség idején kiemelt figyelmet fordít rá, hogy a munkatársainak megfelelő mennyiségű vizet biztosítson. A járművezetőket védőitallal látják el, illetve lehetővé teszik nekik a könnyített, nyárias formaruha viselését.

Szociális intézmények

A Fővárosi Önkormányzat felkérte a szociális intézményeit, hogy a szélsőséges időjárás miatt különös gondossággal járjanak el ellátottaik és munkatársaik védelme érdekében. A hőség miatti vörös kód figyelmeztetés érvényessége alatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő személyeket is, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható, az ő elhelyezésükre is van kapacitás.

A vörös kód ideje alatt az utcán élő, de elhelyezést kérő hajléktalan személyek elhelyezése tehát elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata.

Gyógyfürdők

A hőségriadóra való tekintettel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben és strandjain, a Dandár és a Rudas kivételével, a zárási idő a 2022. június 27-30. közötti időszakban 20:00 órára módosul.

Tűzgyújtás

A FŐKERT kéri a budapesti erdőkben, természetvédelmi területeken kirándulókat, hogy kizárólag kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, valamint a nagy melegre és szárazságra tekintettel ott is fokozott elővigyázatossággal, a szabályokat és előírásokat gondosan betartva tegyék meg, továbbá minden esetben győződjenek meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltották és nem fog újra lángra kapni. Amennyiben a hőség miatt az elkövetkező időszakban Budapesten és Pest megyében is tűzgyújtási tilalom lép életbe, úgy a tűzrakás ezen időszak alatt a kijelölt tűzrakóhelyeken is szigorúan tilos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oldal Tetejére