Végleg fejezzék be az orosz propagandát a Fidesz-közeli médiumokban és különösen az MTV-ben – követelte Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az Egységes Magyarországért sajtótájékoztatóján.

Szerinte Orbán Viktor „kétarcúságát, hintapolitikáját és pálfordulását” nagyon jól mutatja az, ami a közmédiában és Fidesz-közeli médiumokban történik az utóbbi időben. A Fidesz és Orbán az elmúlt hetekben a NATO és az EU álláspontját követte, de eközben a Fidesz-közeli médiát – beleértve a Magyar Televíziót is – kettős beszéd jellemezte. A háború kezdetén, amíg gyors orosz katonai sikereket feltételeztek, az MTV-ben Nógrádi Györgyön keresztül azt állították, hogy a háború rövid lefolyású lesz. Az elmúlt éjszakától azonban egészen másként kommunikál az MTVA, és mára a Fidesz-közeli Origo hírportálnál is óriási változás látható.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója annyira megsértődött az ellenzék fellépésén, hogy a Médiatanácshoz és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak, mondván, „támadások érték őket”.

A zöldpárti politikus, aki azt követelte a köztévétől, hogy „a hátralévő alig több mint 30 napban mégiscsak próbálják magukat tartani a független tartalomszolgáltatás és a közszolgáltatás elveihez, próbáljanak meg köz-szolgáltatni”. Mint hozzátette, április után valóban független, valóban szabad közmédiát fognak teremteni.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője, felidézve az m1 hírcsatorna által az elmúlt időszakban követett gyakorlatot, úgy fogalmazott: „az UFO-hívő Spöttlétől kezdve a szélhámos Nógrádin át egészen a rákosista korszak propagandáját egy az egyben felidéző Bende Balázsig mindenki szépen felmondta az orosz propagandát”.

Felszólította Rogán Antalt, illetve „a Fidesz propagandájának agytrösztjét”, hogy állítsa le ezeket az oldalakat, vagy ha már erre képtelen, legalább az orosz propagandát ne vegyék át, ne terjesszenek álhíreket, újrahasznosított, a kontextusukból kivágott és hamis videókat, képeket.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd zuglói alpolgármestere szerint az orosz propaganda szajkózásával az MTVA vezetői átléptek egy olyan határt, hogy menniük kell. Terveikről szólva elmondta, hogy kisebb, olcsóbb, valódi közszolgálati médiát akarnak létrehozni. A KESMA holdingot és a fideszes médiavállalatokat illetően azt mondta, alaposan át kell tekinteni, hogy finanszírozásuk megfelel-e a versenyjogi szabályoknak. Emellett azt az állami hirdetési monopóliumot, amit gyakorlatilag most Rogán Antal irányít, átláthatóvá kell tenni.

Borítókép: Pixabay/OpenClipart-Vectors