Nem elég, hogy drága, hatalmas mennyiségű nehezen lebomló veszélyes hulladék is. Akár félmilliót is költhet egy család eldobható pelenkára, mire egy gyermek eléri a szobatisztaságot, miközben közel egy tonnányi használt pelus kerül a szemetesbe.  

Az eldobható pelenkák történetében az első szabadalom Marion Donovan nevéhez fűződik, az amerikai háziasszony a negyvenes években műanyagból, és egy zuhanyfüggönyből készített vízálló terméket, amelyen a korábban megszokott biztosítótű helyett már patent gondoskodott a biztonságos viseletről. A nem textíliából készült pelusok piaca azonban az Egyesült Államokban csak a következő évtizedben robbant be, köszönhetően a Johnson&Johnson, a Procter&Gamble, majd később a Pampers megjelenésének.

A gyártók eredetileg az utazást akarták megkönnyíteni az anyukáknak, maguk sem gondolták, hogy a termék mennyire népszerű lesz, és mennyire terheli majd a környezetet.

„A nagyszüleink által használt régi pelusokba, vagy más néven gumibugyikba eléggé bepállhatott a gyerekek bőre. A belső nedvszívó részüket külön mosták, és az akkori tisztítószerek benne is maradtak, amitől kiütések jelentek meg a babák bőrén. Ehhez képest valóban megváltás volt az eldobható pelus, de a mai mosható termékek már sokkal jobb anyagból készülnek, a vízzáróréteg szellőzése megoldott, a nedvszívó anyagoknak is nagy a választéka” – mondta a Very Important Planetnek Farkas Veronika, a mosható pelenkák tanításával és forgalmazásával foglalkozó Temiti.hu tulajdonosa.

Szett. Fotó: Fotó: Talpalatnyi Történetek

Az eldobható termékek gyártásába 1984-ben vezették be a szuper nedvszívó anyagból származó polimerként ismert nátrium-poliakrilátot, aminek a lebomlási ideje több száz év. A baba a szobatisztaság eléréséig 4-6000 pelenkát használ el, ami megközelítőleg egy tonna nehezen lebomló veszélyes hulladék.

A mosható pelenkák többsége viszont olyan anyagokat tartalmaznak, mint a bambusz, a kender, illetve a zorb nedvszívó pamut.

„Egyre elterjedtebb, hogy újrahasznosított anyagokból készítik a mosható pelenkát, figyelve arra, hogy a gyártás során felhasznált anyagok elkészítése is minél kisebb környezeti lábnyomot hagyjon. A modern mosható pelenkák már olyan csinosak, hogy könnyű elcsábulni és gyűjtögetni, felhalmozni, ami valójában nem környezetbarát irány, hiszen aránylag kis készlet is elegendő lenne. Egy hatalmas piros pont azonban, hogy a túlgyűjtött készlet utána még több babát is kiszolgál és használatban marad”tette hozzá Farkas Veronika.

A mosható pelenka külső vízálló részébe kerül a nedvszívó mosható betét, és erre egy székletfogó lap.

Eltérő méretű termékek kaphatóak a piacon, vannak állítható nagyságú pelusok, jellemzően két-három méretre van szükség, könnyen belátható, hogy a használatával kevesebb a keletkező hulladék, ráadásul környezetbarát tulajdonságai mellett, még gazdaságosabb is. 

Férőhely. Fotó: Talpalatnyi Történetek

„Hajtogatom, kimosom, teregetem, ez valóban jóval több idő és energia, mint eldobni. Kell hozzá elköteleződés. De sokan egyáltalán nem környezetvédelmi szempontból kezdték el, hanem azért, mert szebbek, vagy mert megéri, és úgy találták, hogy jobb a baba bőrének. Ebben a védőnő is megerősített. Ő pedig aztán sok babapopsit lát” – mondta Kocsis Dóra, a Talpalatnyi Történetek blog társzerzője, aki elkötelezett a mosható pelenkák mellett, mióta megszületett Maja lánya.

 A termékek 80 százalékát ők is kölcsönbe kapták, másokhoz hasonlóan ismerősöktől, rokonoktól, illetve az olvasóiktól. Dóráék nem elsősorban pénzügyi okból használják, bár az sem elhanyagolható.

Amíg az eldobható pelusra több százezer forintot is elköltenek a szülők, addig egy induló készlet a mosható termékből 80 ezer forintból megvan, és óriási a másodkezes piac is.

„Mi akkor is ezt csinálnánk, ha drágább lenne. Az új pelenkák megvásárlásakor van egy nagyobb kiadás, ami később bőven megtérül. Az ismerősök általában továbbadják egymásnak, mi is többet kaptunk használtan, az újszülött méretet pedig kölcsön. Ha valaki nem vált át a mosható pelenkára, már az is nagyon jó, ha a nedves törlőkendőket elkerüli, ezek nem lebomló anyagok, drágák, ráadásul be is vannak csomagolva. Mi egy lepedőt vágtunk fel erre a célra” – tette hozzá.

Rakás. Fotó: Temiti.hu

A termékek a mosásra ugyanúgy reagálnak, mint bármelyik más ruha, azaz egy babát biztosan kiszolgálnak. Eldobható pelusból egyébként a legfrissebb kutatások szerint újszülött kortól a szobatisztaságig napi átlagban 5,95 darabot használnak el.

Borítókép: Temiti.hu