Újabb áremelésekre készülnek a pékek, pedig a KSH legutolsó adatai szerint már tavaly novemberben átlag 433 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért az országban. Majdnem 40 százalékkal többet, mint két éve, a járvány előtt.  

Senki nem tudja, mi sem, hogy mennyivel fognak drágulni a termékek idén, de az biztos, hogy többször is árat kell emelnünk ahhoz, hogy fennmaradhassunk – mondta az RTL Híradónak Harnyas Gábor, a győri Harnyas pékség ügyvezetője.  

Egy tonna búza már 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor – mondja Lakatos Zoltán, a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke. Magyarországon ugyan rekordmennyiséget arattak, de máshol az unióban kevesebb búza termett tavaly, emiatt megugrott a kereslet és kilőttek az árak. A helyzetet tovább rontja, hogy sokat gyengült a forint. A malmok pedig itthon, forintban is annyit fizetnek az alapanyagért, mintha külföldön vásárolnák euróért.  Mindez azt jelenti, hogy a liszt ára várhatóan 10-15 százalékkal emelkedik.

Pedig részben a gyengülő forint miatt már az elmúlt évben több mint 20 százalékkal nőtt, erre jön az újabb emelés januárban. A forint gyengélkedését egyébként leggyorsabban a déligyümölcsök árán lehet érezni, a tejiparban pedig a jellemzően külföldről behozott gyümölcsjoghurtok és csomagolóanyagok drágulnak.

A Portfolio.hu friss összesítése szerint egy év alatt 2,1 százalékkal tovább gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty árfolyama alig 1 százalékkal esett, a cseh korona pedig 4 százalékot erősödött. Még nagyobb, 10 százalékos volt a zuhanás a dollárhoz képest.

Borítókép: Pixabay/ TiBine