A 2021. szeptember 1-jétől kötelező kormányrendelet fő célja a közétkeztetés minőségének javítása. A rendelet többek között előírja, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalék, 2023-tól legalább 80 százalékos arányt kell kitennie a rövid ellátási láncban beszerzett, illetve a helyi élelmiszer termékeknek, a szolgáltató kiválasztásakor pedig nem lehet a legalacsonyabb ár az egyedüli értékelési szempont.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új tematikus weboldalán a kiírók tájékozódhatnak a pályázók Minőségvezérelt Közétkeztetési Programban (MKP) elért eredményéről és a közétkeztetés végző vállalkozásokról, míg a közétkeztetőket a beszállító felkutatásában segíti a felület.

Szintén lényeges változás, hogy a közbeszerzési pályázaton induló közétkeztetőknek minden esetben csatolniuk kell pályázati anyagukhoz a három évnél nem régebbi MKP minősítést. Azok a közétkeztető vállalkozások, akik nem rendelkeznek három éven belüli minősítéssel, de szeretnének közbeszerzésen indulni, a weboldalon elérhető űrlap segítségével kezdeményezhetik a minősítést.

A közétkeztetési információs felület itt érhető el.

Borítókép: Pixabay/ lbokel