Pontosan úgy, mint ahogyan azt már Albert Einstein is előrejelezte, csillagászoknak sikerült röntgensugarak villogó fényeit detektálni egy szupermasszív fekete lyuk mögött.

A Stanford Egyetem asztrofizikusa, Dan Wilkins a nemrégiben közzétett tanulmányban arról írt, minden fény, ami egy fekete lyuk irányába halad, elvész, ezért elméletben nem szabadna látni olyan sugarakat, amelyek a centrumából lökődnek ki – írja a Liner.hu.

Ez mégis így volt, ennek pedig az az oka, hogy a fekete lyukak képesek meghajlítani a körülöttük lévő teret, ezáltal a fényt és a mágneses mezőt egyaránt módosítják, megtépázva a világűr szabályos jellegét.

Albert Einstein általános relativitáselmélete már jóval korábban prognosztizálta ezt a jelenséget, azonban a fekete lyukak környékén lévő fényhajlítást eddig még nem tudták azonosítani, ezért egy áttörést jelentő felfedezésről beszélhetünk.

Ötven évvel ezelőtt még csak találgattak arról, hogy a fekete lyukak mellett lévő mágneses mezők miként viselkedhetnek, azonban ötletük sem volt róla, miként lehetne megfigyelni és nyomon követni ezt a fenomént.

Az asztronómusok a fekete lyukak körül lévő, felhevült szuperállapotba került gázok által kialakított koronákat vizsgálták meg, és bebizonyították, hogy amint ezek a gázok a fekete lyuk mágneses mezőjébe jutottak, röntgensugarat generáltak, a folyamat pedig a Földről is detektálható volt.

Borítókép: Pixabay/ denizecenci