A biológiai sokféleség (biodiverzitás) csökkenése, a természet eltűnése és a fajok kihalása nem csak önmagában, hanem a klímaváltozás szempontjából is súlyos probléma. A természetes vagy fenntarthatóan hasznosított erdők és gyepek rendkívül hatékony szénelnyelők, miközben élelmiszert és építőanyagot termelnek, óvják mentális egészségünket és szabályozzák a mikroklímát – írja a Magyar Természetvédők Szövetsége. A szervezet friss tanulmányában átfogóan elemzi a közép- és kelet európai régió helyreállítási terveit, kiemelten foglalkozik a magyar célkitűzésekkel.

Mint írják, az EU és Magyarország világos célkitűzéseket szabott magának a biológiai sokféleség megőrzésére, és soha nem látott összegek állnak rendelkezésünkre gazdaságfejlesztésre.

A természetbe történő beruházások mégsem növekednek.

A Magyar Természetvédők Szövetsége folyamatosan konzultált a magyar kormánnyal a Helyreállítási Tervről annak májusi véglegesítéséig, így sikerült megakadályozni a leginkább természetpusztító beruházásokat. Valódi áttörést előidéző javaslataink azonban rendre süket fülekre találtak, annak ellenére, hogy a természettel együttműködő gazdasági fejlesztések kiemelkedő mértékben lennének képesek hozzájárulni a klímacélokhoz.

Megjegyzik, a természet intenzív mezőgazdasági területté alakítása vagy beépítése jelentős mennyiségű szén-dioxiodot szabadít fel a légkörbe és lenullázza a terület szénelnyelő potenciálját.

Hozzáteszik, mindeközben a természetes vagy fenntarthatóan hasznosított területek számos ún. ökoszisztéma-szolgáltatást biztosítanak nekünk: a gyepeket állattartásra, az ártereket gyümölcstermesztésre, halastavak kialakítására hasznosíthatjuk. A természetes növényzet óvja a talajt, jótékonyan szabályozza a helyi klímát és vízkörforgást is. A városi zöldfelületek kiemelkedő hőmérséklet-szabályozó képessége közismert: minden növény — az árnyékoló hatáson túl — a fotoszintézis mellékhatásaként is hűti a levegőt. A Magyar Természetvédők Szövetsége nemzetközi partnereivel közös tanulmánya átfogóan elemzi a közép- és kelet európai régió országainak helyreállítási terveit, és világosan rámutat, hogyan szalasztották el a régió kormányai, hogy az EU példa nélküli COVID-19 gazdasági helyreállítási alapját a természet megőrzésére és a klímacélok elérésének bebiztosítására használják fel.

Borítókép: Rácmolnár Milán