Jó lépésnek tartja a Levegő Munkacsoport, hogy a Fővárosi Önkormányzat végre végig buszsávot létesít Budán a Hegyalja úton. Ezt az intézkedést már évekkel ezelőtt meg kellett volna hozni.

Csúcsidőben a Hegyalja úton a terület 95 százalékát autók foglalják el, miközben az autóbuszok csaknem ugyanannyi utast szállítanak. A sok autó, amelyekben többnyire egy-egy ember ül, akadályozza egymást és az esetenként 50-100 embert vivő buszokat is.

Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse kijelentette:

„A változás eredményeképpen vonzóbbá válik a buszozás – remélhetőleg sokan kapnak ettől kedvet autójuk vezetése helyett telefonjuk nézegetésére egy buszon. Remélhetőleg örvendetes változás történik a forgalomban is, a reggeli csúcsforgalom idején kevesebb autó zúdul a Hegyalja úton keresztül a Belvárosba, és így csökkennek ott a dugók.”

Lukács András, a szervezet elnöke hozzátette: „A Levegő Munkacsoport már az összes fővárosi bevezető út mentén élőktől kapott panaszokat, akik kérték, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt az életüket megkeserítő hatalmas gépjárműforgalom csökkentéséért. Kérésük megalapozott, hiszen egyrészt minden embernek joga van az egészséges környezethez, másrészt pedig az itt élőknek ez az otthonuk, az áthaladó autósok pedig csak vendégek, akiknek tiszteletben kell tartaniuk a helyi lakók érdekeit.”

Nemrég éppen a szóban forgó területről írt egy lakos a civil szervezetnek: „A Hegyalja úton lakunk, az egyik érthetetlen belvárosi autópálya mellett, bár már nem sokáig, mert belepusztulunk. Mire feltekerek a lakásunkhoz a piacról, szédülés és hányinger fog el. Még ennyire szennyezett helyen soha nem laktam. Ha kinézünk a penészedő ablakon (nem lehet szellőztetni, annyira mérgezett a levegő), csak szinglis autók tízezreit látjuk nap mint nap. Ez vagy változik –és ehhez szabályozás kell, mert magától nem megy –, vagy megfulladunk!”

A Hegyalja úti buszsáv minden bizonnyal új lendületet ad azoknak a törekvéseknek, melyek a közösségi közlekedés fontosságát a forgalmi előnyadással igyekeznek alátámasztani, megjeleníteni.