Június első felében mintegy kilencezer hektáron borulnak virágba a hazai mákföldek. Az évente megtermelt mintegy 3-4 ezer tonnányi mennyiségével az étkezési mák világpiacán Magyarország az ötödik legnagyobb szereplő – írja sajtóközleményében az Agroinform.hu.

Jelenleg főként az Alföld déli részén, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében termelnek mákot, de más területeken, így a Dél-Dunántúlon, Hajdú-Bihar megyében és Győr-Moson-Sopron megyében is találkozhatunk jelentősebb mákültetvényekkel. Az ültetvények csaknem 60 százalékán étkezési, a fennmaradó 40 százaléknyi részen ipari célú máktermelés zajlik.

Korábban az ipari mák termesztése volt domináns Magyarországon, amit jórészt a morfin előállítására megalapított tiszavasvári Alkaloida dolgozott fel: az alapító Kabay János életműve felkerült a hungarikumok hivatalos listájára is. Az elmúlt években azonban – összefüggésben azzal., hogy az Alkaloida 2014-ben megszüntette a morfingyártást  –  az étkezési mák termelése került előtérbe.

A mák árát alapvetően a cseh termelők határozzák meg, a jelenlegi piaci helyzetben a tisztított mák felvásárlási ára kilogrammonként 500-700 forint között alakul. A nagybani piacon az elmúlt hetekben 1000-1100 forint közötti árak voltak a jellemzőek.

Borítókép: Agroinform.hu