A közös ellenzéki nyilatkozat szerint Orbán Viktor miniszterelnök válságkezelése nem csupán megbukott, de olyan kaotikus állapotokat eredményezett, amelyek a kormány által tönkretett magyar egészségügyet a mélybe taszították.

A Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy Orbán Viktor és „parlamenti papagájai” számos nyilvánvaló mulasztást és ballépést igyekeztek elhárítani a járvány kiszámíthatatlanságára, Brüsszelre, Sorosra mutogatva.

Azt azonban senki és semmivel sem tudja megmagyarázni a megfogalmazása szerint, hogy miként lehet egy egészségügyi világjárvány kellős közepén egy önmagát korlátlan hatalommal felhatalmazó kormánynak olyan helyzetet teremteni, hogy az 5500 orvos és egészségügyi szakdolgozó pályaelhagyását eredményezze. Hozzátették: Orbán Viktor a koronavírusos magyar emberek betegágya mellől üldözte el az őket segítő, gyógyító és ápoló embereket.

A közleményt megfogalmazó ellenzéki pártok szerint ez az ordító felelőtlenség nem szimpla kormányzati hiba, hanem – egészségügyi válsághelyzetben – a magyar nép ellen elkövetett bűntett.


 Ahogyan az is elképesztő az ellenzéki pártok szerint, hogy a kormány éppen a pandémia kellős közepén rendeli el – az ígért csereingatlan nélkül – a Szabolcs utcai hajléktalankórház kiürítését, végső soron megszüntetését.

Kiemelték: az Orbán-kormánynak minden felesleges dologra jutott ideje, csak éppen arra nem, hogy a járvány második, majd harmadik hulláma előtt megfelelően felkészítse a lakosságot és az egészségügyi rendszert. Három-négy hét késlekedéssel vezettek be minden, a járványt fékező intézkedést, aminek a tragikus következménye, hogy a vírus hatalmas előnyre tett szert a védekezéssel szemben.

A közleményben azt írták, munkavállalók százezrei, munkahelyeket jelentő vállalkozások tízezrei, magukra maradt magyar emberek milliói nem kaptak semmilyen konkrét pénzügyi segítséget a kormánytól.

Csak a köztévében pufogtatott lózungokat, milliárdokba kerülő óriásplakátokat és persze a tízéves hazug ígéretet, hogy „senkit sem hagyunk az út szélén”.

Miközben orvosok és ápolók ezrei búcsúztak el hivatásuktól, megfogalmazásuk szerint addig az Orbán-família és a fideszes uraságok a magyar emberek kiszolgáltatottságát kihasználva ezermilliárdokkal tömték tele a saját zsebeiket. A gőgös cinizmus netovábbja, hogy Orbán strómanjai luxusrepülővel repkedtek egzotikus szigetekre és országokba nyaralni, shoppingolni, titkos és messziről bűzlő üzleti ügyleteiket intézgetni, nem törődve azzal, hogy magyar családok százezrei vannak bezárva, s kerültek óriási bajba.

Azt követelik, hogy a kormány végre nyújtson konkrét pénzügyi segítséget a kilátástalan helyzetbe jutott családoknak, a megélhetés nélkül maradt munkavállalóknak, a bajba jutott magyar embereknek.

„A 2022-es kormányváltást követően ki fogjuk vizsgálni a kormány, és személyesen Orbán Viktor felelősségét az egészségügyi káosz, az említett 5500 egészségügyi dolgozó elüldözésének ügyében. A kormányzati válságkezelés kudarca miatt az emberek valódi válaszokra és közös megoldásokra várnak, ezért az ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy folytatják a tényfeltárást a COVID 2021 Vizsgálóbizottságban” – áll a közleményben.

Fele ennyi ember és idős se lenne beoltva, „ha Gyurcsányékon múlt volna, mert a kormány vakcinabeszerzéseinek köszönhetően több vakcinával lehet oltani, mint más országokban” – ezt a Fidesz közölte szombaton az MTI-vel.

A kormánypárt közleményében arra reagált, hogy a DK szóvivője napközben kétségbeejtőnek nevezte, hogy továbbra sem fejeződött be az idősek oltása Magyarországon.

 
 „Elképesztő, amit a baloldal művel. Kampányolnak az oltás ellen, lebeszélik az időseket az oltásról, támadják a vakcinabeszerzéseket, utána meg kiállnak prédikálni” – fogalmazott a Fidesz. Kiemelték, Magyarország azért áll az uniós ranglista élmezőnyében, mert a kormány vakcinabeszerzéseinek köszönhetően több vakcinával tud oltani, mint más országok. Ennek köszönhető, hogy már 1 millió 870 ezer ember be van oltva, 667 ezren már a második oltásukat is megkapták – fejtették ki, majd aláhúzták, a regisztrált 65 év felettiek közel háromnegyede már be van oltva, az oltásuk folyamatos, „azt egyedül csak az oltásellenes baloldal akadályozza”.

koronavirus.gov.hu oldal alapján szombatra 10 167 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 624 779 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 253, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 752 főre emelkedett. Kórházban 11 779 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen.

Utóbbi negatív csúcs.

Kiemelt kép: Pixabay