Továbbra is nagy érdeklődés övezi a magyar önkormányzatok részéről az EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása programot, melynek újabb – második – meghirdetett pályázati ciklusához kapcsolódóan a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség nemrég tartott tájékoztatót a GreenDependent Intézet közreműködésével.

Az eseményen 70 – megyei, települési és kerületi – önkormányzat, fejlesztési csoport illetve civil szervezet képviseltette magát.

Az online rendezvényen az EUCF programot és a program keretében meghirdetett pályázati lehetőség részleteit mutattuk be. Mivel az első pályázati fordulóban nagy sikerrel szerepeltek a hazai önkormányzatok, ezért a webinárium során a nyertes magyar települések és települési konzorciumok is bemutatták az általuk tervezett projekteket illetve megosztották a pályázatírással kapcsolatban szerzett hasznos tapasztalatokat.

Az EUCF program második pályázati ciklusa 2021. március 29.- 2021. május 31. között áll nyitva.

Ezt követően még további két alkalommal, 2021. október-november illetve 2022. május-június során nyílik lehetőség pályázat benyújtására. A nyertes önkormányzatok és konzorciumok 60 ezer eurós forráshoz jutnak, melynek segítségével a település(ek) – az energiaátmenet és a megújuló energia felhasználását elősegítő – beruházási koncepciókat dolgozhatnak ki. A kiírás nemcsak városok számára elérhető; azon települések, falvak konzorciumai is indulhatnak.

A lehetőség hiánypótló, hiszen komoly forrást teremt a települések által tervezett nagyívű energetikai projektek megalapozására, részletes és időben történő előkészítésére. Az Éghajlatvédelmi Szövetség és a szakértőként közreműködő GreenDependent intézet arra biztatja a megyei és települési önkormányzatokat, hogy használják ki a lehetőséget helyi – energetikai, klímavédelmi téren hozott – stratégiai terveik, vállalásaik megvalósításához.

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Clairewych