Ha medvehagymát szedünk és eszünk, teszünk valamit az egészségünkért, bár érdemes ismerni az ellenjavallt gyógyszereket és helyzeteket. Ha viszont a kísértetiesen hasonlító gyöngyvirággal vagy őszi kikericcsel van dolgunk, életveszélybe sodorhatjuk magunkat. Létezik biztos módja a meghatározásnak, de fontos tisztában lenni a szedési szabályokkal, a legjobb lelőhelyekkel és elkészítési módszerekkel is, mert máris kezdődik a szezon.

Ahogyan a késő ősznek megvan az a növénye, amelyen gyakorlatilag még senki nem talált kivetnivalót, úgy a kora tavasznak is. A népi megfigyelésektől kezdve a modern gyógyászatig úgy tartják számon mindkettőt, hogy mindenre jó – vagy legalábbis rövidebb felsorolni, mire nem.

Előbbi a sütőtök, utóbbi a medvehagyma, ma pedig már az éghajlatváltozással olyan időket élünk, hogy a kettő szezonja szinte összeér. Beszerezhetünk most még étkezésre teljesen alkalmas sütőtököket, miközben medvehagyma szezonnyitását idén már február végére harangozták be.

A keresése is egészséges

A valaha sásihagymának, poszhagymának nevezett gyógyhatású növényt szedni önmagában is élmény. A zöldülő természetben egy kirándulással, túrával egybekötve humuszgazdag, árnyékos ligeterdőkben lelünk rá a hegyvidékeinken, legyenek azok a Mecsek vagy éppen a Bakony legszebb oldalai. Élénkzöld, fényes levelei gyakran egész dombokat lepnek el, messziről hívogatnak minket, és itt mindjárt meg is érkeztünk az első és legnagyobb problémához.

Mikor életveszélyes a szedése?

Természetesen akkor, amikor nem medvehagymát szedünk, csak azt hisszük. A gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel össze lehet keverni, mivel pedig mindkettő mérgező, meg kell győződünk róla, mivel van dolgunk.

A legjobban az illata segít. A vadfokhagymának is hívott medvehagyma fokhagymaillatát távolról is megérezni, a levelének megdörzsöléséből származó illatmintával pedig teljes bizonyossággal be lehet azonosítani. Valószínűleg ez az illat vonzotta a medvéket is, akik a néphagyomány szerint téli álmuk után a beleiket medvehagymával tették rendbe. Talán még a málnánál is jobban szeretik – azért némi húsra elcserélnék.

Amit akkor se csináljunk vele, ha tényleg medvehagyma

Kevésbé ismert, de akinek már volt benne része, tudja: tökéletesen alkalmas a gáztámadásra, már ha egy lezárt üvegben bevisszük a munkahelyünkre, majd egy váratlan pillanatban kinyitjuk az üveget, hogy az egészségünkre fogyasszunk belőle. Az elképesztő erejű szaghatástól garantáltan megáll az élet a közelünkben, és minél többen tartózkodnak egy légtérben – ami mostanában annyira azért nem ajánlott – annál nagyobb lesz az össznépi felháborodás.

Mi mindenre jó?

Általánosnak mondható tapasztalatok szerint a hatása is rokonítható a fokhagymáéhoz.

A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti.

Az érfalak rugalmassága mellett bőrbetegségekre és az emberi emésztésre is jótékony hatású. Amit fokoz, az az étvágy és a szervezet ellenálló-képessége.

Ajánlják többek között még salaktalanításra vagy bélgiliszta kiűzésére, de mindezekhez tegyük hozzá, panaszok esetén az orvost se hagyjuk ki.

Mikor ellenjavallt?

Ha véralvadásgátló szereket kell szednünk, ezeket még a medvehagyma kedvéért se hagyjuk abba, bármilyen kuruzsló mondja is. Véralvadásgátló, non-szteroid gyulladáscsökkentő szedése mellett egyeztessünk a háziorvosunkkal, mielőtt nagyon bemedvehagymáznánk. A megnövekedett vérzéshajlam miatt műtét előtt sem ajánlott a fogyasztása.

Hogyan készítsük el?

Ezer módját könnyen fellelhetjük ma már, vajas kenyérre szórástól a legkülönlegesebb receptekig. Saláta, leves, főzelék is készíthető belőle, e három egyébként is medvehagymától függetlenül is ajánlott az egész évben.

Nagyot nem tévedhetünk akkor sem, ha túróval vagy tojással fogyasztjuk, utóbbira nézzünk egy egyszerű, de biztosan remek receptet a közkedvelt Mautner Zsófitól:

Mennyit szedhetünk?

A hazánk legnagyobb és legismertebb lelőhelyének számító Mecseket felügyelő Mecsekerdő Zrt. a korai szezonnyitóra számítva már február elején felhívta rá a figyelmet, hogy a növényzet regenerálódása érdekében saját felhasználásra továbbra is fejenként legfeljebb napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből.

Ennél nagyobb mennyiséghez az erdőgazdálkodó engedélyére lesz szükségünk.

Kereskedelmi célú gyűjtéshez a társaság erdészeteinél lehet vásárolni engedélyt. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területek lelőhelyei térképen itt láthatóak.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons