Az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról született megállapodást  Charles Michel az Európai Tanács elnöke jelentette be a Twitteren. Michel közölte, a megállapodás elfogadásával megkezdhető a pénzügyi csomagok végrehajtása és a járvány sújtotta gazdaságok újjáépítése.   

A mérföldkőnek számító helyreállítási csomag elősegíti a zöld és a digitális átmenetet is

– tette hozzá.

Today's #EUCO will tackle many complex topics: #COVID19 the #EUBudget & the recovery fund #Brexit #Turkey🇹🇷 #climatechange #transatlantic relations with the USA 🇺🇸 & #Russia sanctions

Közzétette: Charles MICHEL – 2020. december 10., csütörtök

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta: Európa halad előre, a jóváhagyott hosszútávú költségvetési keret és pénzügyi segélycsomag a gazdaságok felépülését szolgálják.  Az Európai Tanács által már júniusban elfogadott, majd most megerősített EU-költségvetés végösszege 1074 milliárd euró a 2021-2027 közötti időszakra.

A 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap pedig 390 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból, valamint 360 milliárd euró hitelből áll – írta az MTI.

A magyar miniszterelnök Facebook-oldalán csütörtökön este kommentálta a történteket, Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Lezárták az utolsó kört is és egymás tenyerébe csaptak. Magyarország érdekeit megvédtük, a partraszállás sikerült!”

Magyarország érdekeit megvédtük, a partraszállás sikerült // We have defended the interests of Hungary, D-Day was a success!

Magyarország érdekeit megvédtük, a partraszállás sikerült // We have defended the interests of Hungary, D-Day was a success!

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. december 10., csütörtök

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint téved, aki Orbán Viktor győzelméről beszél a vétókompromisszum ügyében. „Az elvakult kormányzati buborék hősies győzelemként igyekszik feltüntetni a megállapodást, a valóság azonban ezzel szemben jóval árnyaltabb: Orbán Viktor minden erőfeszítése ellenére nem tudta megakadályozni, hogy jogállami feltételekhez kössék az uniós kifizetéseket, ez a mechanizmus ugyanis a Fidesz határozott szándékával ellentétben jövőre életbe fogni lépni”– áll a politikus Facebook-oldalán.

❌ ORBÁN PARTRASZÁLLÁS HELYETT ZÁTONYNAK ÜTKÖZÖTT! ❌🔴 Megszületett a megállapodás: a vétóval fenyegető Orbán-kormány…

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2020. december 10., csütörtök

Donáth Anna a Momentum EP-képviselője szerint Orbán Viktor nem érte el, hogy a célját, hogy a jogállamisági mechanizmus ne terjedjen ki migrációra és családpolitikára, mert erre valójában soha nem terjedt ki, és azt sem, hogy szűküljön a jogállamisági mechanizmus alkalmazási köre, hiszen a jogszabály szövegét tekintve változatlanul, a Fidesz által kritizált formában lép életbe.

Dobrev Klára szerint az Európai Unióban új időszámítás kezdődik, többé nem lehet ellopni a támogatásokat.

A DK európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott: „A megállapodás legfontosabb eredménye, hogy a  jogállam kötelező és csak annak jár uniós támogatás, aki betartja a jogállamiság normáit. Orbán ezt is elbukta és az maradt, ami volt: az EU örök vesztese.”

Ha igazak a kiszivárgó hírek, Orbán és a vétója megbukott. Ez egy teljes és feltétel nélküli fegyverletétel. Mivel…

Közzétette: Dobrev Klára – 2020. december 9., szerda

Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője azt írta: „Győzött Magyarország, győzött a lengyel-magyar szövetség, győzött Európa! Megéri kiállni a hazánkért.”

Győztünk!Győzött Magyarország, győzött a lengyel-magyar szövetség, győzött Európa!Megéri kiállni a hazánkért.

Közzétette: Fidesz – 2020. december 10., csütörtök

Karácsony Gergely Budapest, és Rafal Trzaskowski Varsó főpolgármestere szerint a magyar és lengyel kormányok az utolsó pillanatban visszatáncoltak a szakadék széléről. Közös közleményükben úgy fogalmaztak, harsoghatnak győzelmi jelentéseket, de valójában letették a fegyvert. Legfontosabb feladataként a két városvezető, hogy felvegyék a harcot a járvány gazdasági és társadalmi hatásaival szemben az EU támogatásának felhasználásával, a Next Generation EU forrásokhoz való hozzáféréssel.

A hamis győzelmi propaganda helyett a lényeg: az Európai Unió válságkezelő támogatását úgy kell felhasználni, hogy az a…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. december 11., péntek

Borítókép:Pixabay/Capri23auto