Kivárás jellemzi az ingatlanpiacot. A szakértők egy része jelentős drágulást vár a kormány új otthonteremtési kedvezményei miatt. Érdemes előszerződnie azoknak, akik már most kinézték maguknak a megfelelő otthont. Az egyik elemző lapunk figyelmét arra hívta fel, hogy az új energetikai követelmények miatt körültekintően kell eljárniuk a vásárlóknak.

Jövőre új elemekkel bővül az otthonteremtési program, a gyermekes családok lakásfelújítási költségeinek egy részét átvállalja az állam, az új építésű otthonok vásárlásánál 5 százalékra csökken az áfa, valamint a CSOK lehetőségével élő családok visszaigényelhetik az áfát és illetékmentességet is igénybe vehetnek.

Előszerződés javasolt

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a bejelentések hatására megtorpanás volt érezhető az ingatlanpiacon, ugyanis a legtöbben inkább kivárnak januárig, hogy élhessenek az új támogatásokkal is.

„Most csend van, de a belengetett kedvezmények egyértelmű keresletnövekedést eredményeznek januártól az ingatlanpiacon, ez pedig vélhetően az árakat is emeli majd. Kifejezetten igaz ez az újépítésű lakásokra, ahol a beruházók szeretnék elnyerni a kedvezmények bizonyos hányadát – értékelt a szakember.

Fotó: Pixabay/danisampa


Gadanecz Zoltán azt javasolja, a várható áremelkedés miatt kössenek előszerződést azok, akik biztosak abban, hogy meg akarják venni a kiválasztott ingatlant.

„Tapasztalataink szerint sokan már most kinézték álmaik otthonát, de inkább kivárnak jövő évig, hogy igénybe tudják venni a támogatásokat. Azt viszont kevesebben tudják, hogy érdemes előszerződést kötni, hiszen így még relatíve nyomottabb áron üthetik nyélbe az üzletet, és mivel a végleges adásvételi szerződést csak januárban írják alá, ugyanúgy élhetnek majd a kedvezményekkel” – tette hozzá.

Albérlet vagy hitel, szinte mindegy

Szabó Anita független pénzügyi tanácsadó szerint a koronavírus-járvány miatt sokan átértékelték a lakás fogalmát, és inkább családi házakba költöznek olyan településeken, ahol a falusi CSOK-ot is igénybe lehet venni.

„Ezekben a falvakban valamennyivel olcsóbbak is az ingatlanok, ráadásul a falusi CSOK-besorolás alatt felújításhoz is lehet támogatást igényelni, ez például Budapesten nem így működik” – értékelt a szakember.

Fotó: Pixabay/jarmoluk


Szabó Anita úgy látja, a járvány ellenére nem féltik megélhetésüket az emberek. A hitelért nagyjából ugyanannyit kell fizetniük, mint egy albérletért, ami nem visszahúzó erő.

„Megfigyelhető az a tendencia is, hogy a bankoknál jelenleg jóval könnyebben átmegy egy hitel, mint mondjuk év elején. Az intézményeknek is teljesíteniük kell a kvótákat, ezért jóval engedékenyebbek. Olyan hiteligényléseket is gyorsabban elfogadnak, amelyekért fél éve még izgulni kellett volna” – tette hozzá.

Energetikai csapda

Az Ingatlan.com vezető elemzője viszont nem tart a hirtelen áremelkedéstől. Balogh László arra hívta fel a figyelmet, hogy az összes tranzakciónak csak kis hányada köthető a CSOK-hoz. Az várható, hogy valamivel nőni fog a támogatások miatt az érdeklődés, de szerinte a teljes piacra vetítve ez nem lesz számottevő.

„Budapesten és a vidéki nagyvárosokban most kisebb az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, de kevesebb a feladott lakáshirdetés is. A keresleti és kínálati piac kivár, de ez nem jelent feltétlenül két szereplőt. A kedvezményre jogosult családok most is laknak valahol, tehát aki vesz, az egyben el is ad ingatlant” – mondta az elemző.

Újpesti panelház. Fotó: Pixabay/devenyipisti

Balogh László szerint a vásárlóknak most fokozottan figyelembe kell venniük azt, hogy jövőre már életbe lépnek a szigorúbb energetikai követelmények is.

„Az új szabályozás nem jelent nagy vízválasztót a piacon az árakban, mivel már árulják azokat az ingatlanokat, amiket akkor adnak majd át. De az korántsem biztos, hogy az adott pénzért ugyanazt kapjuk, óriási eltérések lehetnek a műszaki tartalomban, mert a szigorúbb energetikai követelményeknek megfelelő technológiákat drágább beépíteni. De az biztos, hogy ezek az ingatlanok jóval gazdaságosabbak lesznek” – mondta a szakember.

Egyre válogatósabbak vevők

Érzékenyebbé váltak az újépítésű ingatlanok után érdeklődők és egyre nagyobb jelentősége van, hogy milyen plusz szolgáltatásokat kapnak a pénzükért. A GDN Ingatlanhálózat szerint a vásárlók szeretnének a lehető legtöbbet megtakarítani a közös költségen és a rezsin is, mert ha kiadják, magasabb összeget tudnak a lakásért elkérni. Az északi fekvésű ingatlanoktól sokan tartanak, így ezek esetében akár több millió forint árengedményt kell adnia a beruházónak. A szakember szerint egyértelműen válogatósabbak, érzékenyebbek lettek az emberek, a januárban életbe lépő újabb kedvezmények pedig ezt a tendenciát csak felerősítik, de a legtöbb beruházó így is megpróbálja tartani az árat. A következő ütemek értékesítésénél viszont majd válaszút elé kerülnek a vevők, hogy egy rosszabbul tájolt, de kész ingatlant választanak, vagy alaprajzról egy jobb tájolásút.

Borítókép: Pixabay/joffi