Egymást érik a bírálati bizottsági ülések és a hiánypótlási egyeztetések a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzési eljárásban – írja a Népszava.hu.

A Népszava információi szerint a városvezetés nagyon pörgeti az eseményeket, hogy még az idén, de legalábbis a jövő év legelején eredményt hirdethessenek. Így a tendergyőztes tavasszal nekikezdhetne a rekonstrukcióhoz, ami legkevesebb 30 hónapig tart, ha menet közben nem derül ki semmi.

A Lánchíd állapotát hetente ellenőrzi a Budapest Közút Zrt. Legutolsó jelentésükben azt írták, hogy a korrózió mértéke a párás időben növekszik. A tartószerkezeten a pályaszint alatt, a saruk környezetében jelentős méreteket ölt a rozsdásodás. A járdák repedései a hidegebb időben megnyílnak, így a korróziót fokozó nedvesség akadálytalanul jut be a szerkezetbe, tovább károsítva a járdalemezt. A járda felületén már látszik a korrózió okozta feltáskásodás, de balesetveszélyes helyzet még nem alakult ki.


A kormány ugyan egy egész kommunikációs kampány fűzött fel a híd nem halasztható felújítására, de egy fillérrel sem ad többet a korábban ígért 6 milliárdnál, ráadásul azt is csak a felújítás utolsó részleteként fizetik ki. A hídfelújításra ezzel együtt bruttó 23,4 milliárdja van a fővárosnak. Az előző tenderen ennél jóval többet kértek a kivitelezők 35,8-38,6 milliárdot, igaz ezek az ajánlatok a híd, a váralagút és a 2-es villamos aluljárójának együttes felújítására vonatkoztak. A fővárosi keret azonban a híd felújításra érkezett árajánlatokhoz is kevés lett volna. Az augusztusban elindított új tender így csak az átkelő rekonstrukciójára korlátozódott.

Borítókép: Pixabay/josefko48