Belvárosi szegedi parkok újultak meg, integrált játszóeszközöket is elhelyeztek

Uniós támogatással több mint 1,6 milliárd forintból megújult a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér Szeged belvárosában, erről tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a 28 ezer négyzetmétert érintő fejlesztés költségeiből 850 millió forintot fedezett uniós támogatás, emellett az önkormányzat 827,5 millió forint saját forrást használt fel.

A Móra parkban és a Stefánián 24 fát, 4200 cserjét, 4700 virágot ültettek, megújult a Roosevelt tér gyepe.

Ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is telepítettek. A kiszáradt vagy beteg fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra parkban automata rendszer gondoskodik.

A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak.

Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A közbiztonságot térfigyelő kamerák növelik.

A Stefánián a sportolni vágyókat több fitneszeszköz, a gyerekeket a hagyományosnál jóval többet kínáló játszótér várja, a parkot ladikformájú növényágyak díszítik. A beruházás részeként megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája is.

A Móra parkban korszerű, víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkút épült a régi helyén, olyan, amilyent a szegediek szavaztak meg 2016-ban.

A 110 fúvókával és a lámpákkal víz- és fényjátékot tudnak zenével összehangolni. Látványos a szökőkút a feszített víztükörrel is, a benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik, amely külső díszkivilágítást kapott. Az 500 négyzetméteres szökőkút vízmentes állapotban rendezvény- vagy nézőtérként működhet.

Restaurálták a parkban található szobrokat, a Móra Ferenc, Tömörkény István, Mikszáth Kálmán írókat és Reizner Jánost, a szegedi múzeum alapítóját, első igazgatóját bemutató alkotásokat.

A Roosevelt tér megújult játszóterén, melyet színes gumifelületek tesznek biztonságossá, integrált játszóeszközöket helyeztek el, amelyeket ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak.

A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons

Oldal Tetejére