Az Európai Bizottság szeptemberben kinyilvánította, hogy támogatja az EU szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési céljának emelését: a javaslat szerint a korábbi 40 százalék helyett 55 százalékkal fogná vissza a kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Ezt azonban még a tagállamoknak is meg kell szavazniuk, és a legutóbbi uniós csúcson, amikor téma volt, inkább a döntés halasztásáról határoztak, mert néhány a szénre még nagymértékben támaszkodó tagállam nem akarta jóváhagyni, további gazdasági hatáselemzéseket kért az EU-tól – írja a Telex.hu.

Közben viszont bejött a képbe egy új akadály a zöld átmenettel kapcsolatban: amennyiben Magyarország és Lengyelország továbbra is vétózza a következő hét évre szóló EU-költségvetést és a koronavírus-mentőcsomagot, úgy hiába menne át az 55 százalékos emissziócsökkentési cél, az ezt elősegítő források nem fognak időben rendelkezésre állni – írja a Financial Times.

A szóban forgó költségvetés és a járvány utáni élénkítő csomag összesen 1,8 ezer milliárd eurót tesz ki, és mindkettő jelentős tételeket rendelne a zöld átmenet támogatásához.

A költségvetési tervezetben 17,5 milliárd eurót rendeltek az úgynevezett Igazságos Átmenet Alaphoz, ami azt szolgálná, hogy a szénalapú energiára a leginkább támaszkodó EU-régiókban zöldebb munkahelyeket teremtsenek, így az átállást ne szenvedjék meg az ottani munkavállalók. A 750 milliárd eurós Covid-mentőcsomag 30 százaléka is zöld beruházásokra fordítható, ám ha a magyar és lengyel vétó miatt a pénzek kiosztása nem indulhat meg, úgy a klímacélokhoz fontos beruházások is elcsúsznak.

Borítókép: Pixabay/Barni1