Molnár Klára táplálkozási szakértő avatja be a Very Important Planet olvasóit néhány különleges sütőtökrecept titkába, a napszakokat és legjobb fajtákat is figyelembe véve. Kérésünkre az ételek elkészítésekor kerülendő hibákról is beszélt.

A közmegegyezéssel egészségesnek tartott sütőtököt érdemes ügyesen kiválasztani a zöldségesnél, legutóbb adtunk is néhány tippet arra, mire figyeljünk ilyenkor. Ahhoz, hogy élvezzük, természetesen jól is kell tudni elkészíteni.

A honlapunkon nemrég bemutatott Dezsény Zoltán, a cserháti MagosVölgy Ökológiai Gazdaság és a hozzátartozó zöldközösség megálmodója Molnár Klára táplálkozási szakértőt, az 5 Elemes Étrend blog és weboldal íróját ajánlotta, így neki tettük fel a kérdéseinket az ősz és a tél talán legfontosabb zöldségével kapcsolatban.

Előkelő helyen

„A sütőtökkérdés szerintem nagyon érdekes, mert míg korábban elsősorban szeletekre vágva és megsütve ették csak, mostanra már előkelő helyet kapott a zöldségek között – mondja olvasóinknak Molnár Klára. – Készítünk belőle leveseket, ragukat, sőt sütemények és édességek alapanyagként is használható.

Ez utóbbi annál is inkább szerencsés helyzet, mert a sütőtököt nem kell külön édesíteni.”

Leves, főfogás és desszert elkészítésére is adtunk tippeket az első sütőtökről írt összeállításunkban, akkor elsősorban olyan ételeket kerestünk, amelyeket könnyen el tudunk készíteni. Érdemes továbblépnünk az egyszerű és egészséges készítményektől a különlegességek felé, egy kicsit talán már az ünnepekre is hangolódva. Minél inkább feldobva a gyakran komornak tűnő novembert.

Ebédre, vacsorára, reggelire

A táplálkozási szakértőhöz receptért is fordultunk. Kezdésnek nézzünk a sütőtöklevest gombával.

Molnár Klára szerint krémlevesként is „nagyon jól működik.” Mint oldalán írja: ha ősszel és télen odafigyelünk arra, hogy melegítő és az emésztőrendszert tápláló, illetve tehermentesítő ételeket együnk, akkor tavasszal sokkal kevesebb esély van arra, hogy előbukkanjon az allergiánk.

Aztán íme a sütőtök, immár sütve, fűszeres diómorzsával, amit Klára sós főételként vagy köretként ajánl olvasónknak.

Mint oldalán hozzáteszi: ez a recept egy remek módja a régi klasszikus sütőben sült sütőtök újragondolásának. Így elkészítve nem snack lesz belőle, hanem főétellé avanzsál, ráadásul egy igazán aromás és sokízű finomság válik belőle.

Nézzünk még szét az ajánlatai között. Mint megjegyzi nekünk: „Lencsés raguban is szoktam sütőtököt használni, a színek kedvéért zöld leveles zöldségeket is teszek bele.” Honlapján ehhez hozzáteszi: ha jön egy váratlan vendég, és hirtelen valamit varázsolni kell vacsorára, gyakran előkerül ez a leves, mert színes, gyors, szép és tápláló egyszerre.

A végére pedig jöjjön a reggeli.

„Sós zabkásába is szoktam kockára vágott sütőtököt tenni, és együtt főzöm meg, majd egy tükörtojást teszek a tetejére” – mondja Molnár Klára, és természetesen ezúttal sem marad el a recept, amelyhez a honlapján azt írja: a kásareggelik egyre népszerűbbek, ami bizonyára annak köszönhető, hogy egészen változatos kreációk készíthetőek el gyorsan és színesen.

Megkérdeztük a szakembert, melyek azok a hibák, amelyeket a sütőtökös ételek készítése, fogyasztása közben feltétlenül érdemes elkerülni.

„Magas szénhidráttartalmú alapanyagokkal kombinálva – a tészta, krumpli, gabonafélék – a sütőtök okozhat puffadást és emésztőrendszeri elakadásokat – mondta általánosságban. – Ezért érdemes a sütőtököt levesként elkészíteni, illetve magas víztartalmú alapanyagokkal kombinálni. A sütőtök a gomba mellett spenóttal, tojással és káposztafélékkel is jól működhet, illetve húsok és halak mellé érdemes tálalni köretként.”

Sonkatök, hokkaido, nagydobosi: mikor melyiket?

Térjünk vissza az elejére, hiszen Molnár Klára adott számunkra néhány új tanácsot a helyes választáshoz:

„Sütéshez a sonkatök nagyon jó, mert krémessé és édessé válik.

Remek és ízletes fajta a hokkaido tök is, egyre több helyen lehet vel találkozni nálunk is. Ezt héjával együtt fel lehet kockázni, és levesekbe, ragukba, szószos ételekbe jó, mert nem fő szét kásásra, kicsit keményebb marad a húsa. Sütve viszont kiszárad, míg egyik fő erénye, hogy nem kell megtisztítani. Én mondjuk a sonkatököt sem szoktam megpucolni, ha megsütöm. A nagydobosi sütőtök is remek fajta, nem annyira édes, ezért jól használható sós ételek készítéséhez is.”

Kiemelt kép: Pixabay/Larsgustav