A mesterséges fény már szisztematikus károkat okoz a természetben. A Föld kivilágítása mesterséges fénnyel évente 2 százalékkal nő.

Ez már akkora problémává vált, ami a klímaváltozáshoz hasonlítható a Guardian és a Greenfo összeállítása alapján. A fényszennyezés ugyanis az állatvilág különböző fajainak széles skáláját érinti, befolyásolja a hormonszintet, a szaporodási ciklust, az állatok aktivitását és a ragadozókkal szembeni sebezhetőséget is. 

Az éjszakai mesterséges fény miatt a vizsgált állatoknál az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon csökkent szintjét találták. Az éjszakai és a nappali állatok viselkedési szokásai is megváltoztak.

A többnyire éjszaka táplálkozó rágcsálók rövidebb ideig voltak aktívak, míg a madarak jóval korábban kezdtek énekelni és férgeket keresni.

Bizonyos fajoknak, bizonyos helyeken hasznára válik az éjszakai fény: egyes növények gyorsabban nőnek, és egyes denevérféléknek kifejezetten kedvez ez az állapot. A fényszennyezésnek azonban mindent összevéve károsító a hatása, különösen veszélyes a rovarokra, amelyeket vonzanak az izzók és a gyorsan mozgó autók lámpái.

Kiemelt kép: Patera Kamilla