A mostani válság nem a bankszektorból vagy a hitelpiacról indult, de most már sokadszorra figyelmeztetnek elemzők, hogy a koronavírus-válság is pénzügyi válságba torkollhat. A kereskedelmi ingatlanok áresése miatt például újabb komoly veszteségek fenyegetik a bankokat – írja a Portfólio.hu

Az  Oxford Economics tanulmánya szerint aggasztó jelei láthatók már annak, hogy a kereskedelmi ingatlanok piacának a korábbi válságok során látott lefordulása ismét jelentős veszteségeket okoz a pénzügyi szektorban.

Az USA-ban a hitelezési értékvesztések 25-30%-át ezek okozták az előző válságban, és a jelentős áresések a kereskedelmi ingatlanok piacán általában jókora banki veszteségekbe szoktak átfordulni. Jelenleg az USA-ban, Ausztráliában és Ázsia egyes részein, például Hongkongban és Dél-Koreában a legnagyobb ennek veszélye, a legrosszabb forgatókönyv mellett lényegében a bankok tőkéjét is elerodálhatják a veszteségek.

Az áresés már elkezdődött, hiszen csökkent a járvány miatt az irodák és hotelek kihasználtsága, és a kiskereskedelmi ágazatot is megütötte a válság.

Borítókép: Pixabay/TheDigitalWay