Szlovákiában bezárnak az iskolák és kijárási tilalom lép életbe

Már szombaton kijárási tilalom lép életbe a járvány által leginkább érintett négy északi járásban Szlovákiában, majd november 2-tól két hétig ez az egész országban érvényes lesz – döntött csütörtökön Pozsonyban az országos válságstáb.

Igor Matovic kormányfő az ülés utáni sajtótájékoztatón leszögezte, hogy az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány terjedését Szlovákiában.

Ennek érdekében hétfőtől egy hónapra az iskolákat is bezárják az országban.

A november 2-tól két hétre elrendelt országos kijárási tilalom alól kivételt képeznek azok a személyek, akik friss negatív koronavírus teszttel rendelkeznek. Az első héten ez nem lehet régebbi dátummal, mint október 30-a, míg a második héten november 6-a.

A kijárási tilalom alatt az emberek egyebek között csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint a szlovákiai járványhelyzet alakulása rosszabb, mint a csehországié. A tárca vezetője állítását a két szomszédos ország járványhelyzete adatainak összevetésével is szemléltette.  A válságstáb megerősítette a kormány döntését, amely szerint a következő hétvégeken letesztelik az ország egész lakosságát. (MTI)

Borítókép: Pixabay/BlenderTimer

Oldal Tetejére