Az egészségügyi ágazatban súlyos bizalmi válság alakult ki a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének honlapja szerint. Mint itt olvasható: az életüket, személyes mozgásterüket nemcsak a járvány, hanem a megkérdezésük nélkül, sebtében megalkotott törvény is veszélyezteti.

Az új szolgálati jogviszonyról szóló törvény azonban nem csupán az egészségügyben dolgozók életére, de a teljes társadalomra hatással bír a szervezet szerint.

Az új törvény a Magyar Orvosi Kamara szerint is számos ponton elfogadhatatlan.

A mentődolgozók szervezete és szövetségeseik szerint ellehetetlenülhet az ellátás, mindez egy világjárvánnyal súlyosbítva akár emberéletekbe is kerülhet. Ezért Akciószövetséget hoztak létre, hogy összehangoltan, széles munkavállalói réteget képviselve küzdjenek deklarált célukért, a betegek biztonságáért.

Az akciószövetség célja, egy olyan, az érintettek széles körének elfogadásán alapuló, előzetesen társadalmi vitára bocsátott, alapjaiban új törvény vagy törvénymódosítások elfogadtatása, mely a jelenlegi szabályozásnál átláthatóbb, és nem érintheti hátrányosan az egészségügyi munkavállalókat.

Az akciószövetség tagjai által képviselt munkavállalók létszámára hivatkozva tárgyalásokat kezdeményeznek a kormányzattal.

Sikertelensége esetén a nyomásgyakorlás jogállamiság által biztosított eszközeihez fognak folyamodni. Minden érdekvédelemben érintett szervezet csatlakozását várják. Az eddig csatlakozó szervezetek:

Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége
Független Egészségügyi Szakszervezet
Magyar Orvosok Szakszervezete
Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége
Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége

Kiemelt kép: Wikipedia Commons