Monor is bekapcsolódott a Tisztítsuk meg az országot! programba, amelynek célja az illegális hulladéklerakók felszámolása. Az MTI tudósítása szerint ezt hétfőn Monoron az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára jelentette be.

Boros Anita emlékeztetett, hogy a kormány februárban döntött a Klíma- és természetvédelmi akciótervről, amelynek sok más kormányzati teendő mellett része az illegális hulladéklerakók felszámolása. Az ITM ezzel párhuzamosan júliusban dolgozta ki a Tisztítsuk meg az országot! akciótervét.

A minisztérium elsődleges feladata 2020-ban, hogy megkezdje a leginkább érintett szennyezett területek megtisztítását.


Az ITM államtitkára elmondta, hogy augusztus és szeptember a projekt pilot időszakának számít, amely során először az állami tulajdonú területeken, majd önkormányzati tulajdonú területeken felderítik az illegális hulladéklerakókat. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legszennyezettebb területek az utak, vasutak melletti területek, a turistaútvonalak az erdőkben, a nemzeti parkok területei, és a folyókat, vízfolyásokat övező területek.

Az önkormányzatok esetében mind a látogatott, mind a nem sűrűn látogatott területeken megtalálhatóak az illegálisan lerakott és halmozódó hulladékok.


Boros Anita kifejtette: az illegális hulladék felszámolásához szükséges az is, hogy lehetőséget kell biztosítani az állampolgároknak és a cégeknek, hogy jogszerűen is el tudják helyezni a hulladékot, amihez létre kell hozni a települési hulladékpontok rendszerét, fejleszteni kell a hulladékudvarokat és támogatni kell az ingatlanvédelmi rendszerek, sorompók, kamerarendszerek telepítését.    

Az államtitkár közölte, kidolgoztak egy javaslatcsomagot, amely az illegális hulladéklerakás jogellenes magatartását szigorúbban büntetné, a büntetőkönyv szigorításával egy bizonyos mennyiségű hulladék illegális lerakása már bűncselekménynek minősülne. Arra is szeretnének javaslatot tenni, hogy ha valakit tetten érnek, akkor lehessen helyszíni bírságot kiszabni.

A lakosság bevonására indított, jelenleg tesztüzemben működő Hulladékradar applikációról eddig 3000 bejelentés érkezett, több mint 6000 fotóval.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról beszélt, hogy a közterületeken eldobott hulladék kisebbik része csak a háztartási hulladék, a nagyobbik része valamilyen ipari, kisipari tevékenységből származik. Hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben pályázatok fognak megjelenni, amelyek a hulladék-felszámolási munkák megkezdéséhez biztosítanak forrásokat.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons/Marcello Casal Jr./Agência Brasil