„Kína a tervek szerint 2030-ig eléri a csúcsot a szén-dioxid kibocsátás terén, ezt követően fokozatosan csökkenni fog az emisszió, és az ország 2060-ra elérheti a karbonsemlegességet” – jelentette be a kínai elnök, Xi Jinping. Szakértők szerint a globális energiapiac történetében ez lehet az egyik legjelentősebb ígéret, bár a karbonsemlegesség kínai interpretációja nem teljesen világos.

Helyes a párizsi egyezmény

A Portfólió cikke szerint az ENSZ keddi, New York-i Közgyűlésén a kínai elnök Xi Jinping úgy jellemezte a 2012-es Párizsi Egyezményt, mint a helyes útmutatót egy zöld és alacsony kibocsátás melletti világgazdasági fejlődéshez.

„2030-ig elérjük a csúcsot a szén-dioxid kibocsátás tekintetében, a karbonsemlegességet pedig 2060-ra szeretnénk elérni” – hangzott el a kínai elnöktől. Komoly érdeklődés és kíváncsiság övezi Xi Jinping bejelentését, többek között azért is, mert jelenleg Kína a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátó országa.

A HSBC Global Research elemzője meglepőnek, de örvendetesnek találta a kínai deklarációt, de hozzátette, hogy a karbonsemlegesség elérésének részleteit nem taglalta a kínai elnök az elkövetkező 40 év tekintetében. Gavin Thompson, az energiapiaci kutatásokkal foglalkozó Wood Mackanzie ázsiai szegmensének alelnöke szerint is maradtak megválaszolatlan kérdések a bejelentés után.

„Például Kína definíciója a karbonsemlegességre nem tisztázott a rövid elnöki bejelentés alapján” – monda a szakértő. Thompson szerint – a keddi bejelentés fényében – a lassan napvilágot látó, 14. kínai öt éves terv a globális energiapiac történetének egyik legjelentősebb dokumentuma lehet.

Utolsóként nyilatkoztak

A szakember szerint biztosan számíthatunk a kínai államtól a szélenergia, a napenergia, az elektromos autógyártás és a fejlettebb akkumulátortechnológiák iránti magas elköteleződésre, de a hidrogén meghajtású eszközöket és a karbon visszaszorító technológiákat is jó eséllyel támogatni fogják.

„Természetesen nem csak ezeket a technológiákat fogja alkalmazni Kína a jövőben, a tiszta kőszén felhasználását szerintem továbbra is erősen támogatni fogja a kínai állam”

– tette hozzá Thompson.

Kína egyébként a nagyobb gazdasági szereplők közül utolsóként fogalmazta meg a klímával kapcsolatos terveit. Az Európai Bizottság múlt heti bejelentése alapján például az EU célja az, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását az Unióban (az 1990-es szinthez képest). A Bizottság szerint ez a direktíva egy kiegyensúlyozott pályára helyezi az Európai Uniót a 2050-es klímasemlegesség elérésének irányában.

A kínai elnök Párizsi Egyezményhez való pozitív hozzáállása szembe megy az amerikai elnök Donald Trump vélekedésével.

2017-ben Trump bejelentette, hogy az USA vissza fog lépni az egyezménytől, a kilépésre vonatkozó hivatalos igényt is benyújtották már 2019 novemberében az ENSZ-nek.

Borítókép: Wikimedia/Commons