Egy speciális klímaórát helyeztek ki helyi klímaaktivisták New Yorkban. A visszaszámláló óra azt mutatja, hogy mennyi idő van még hátra a globális felmelegedés kritikus szintjének elérésééig – írja a Reuters.

Egy óriási méretű digitális kijelzőn az látszik, hogy – ha marad a jelenlegi káros anyag kibocsátás – még hét év és 102 nap van hátra. Utána eléri a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti plusz 1,5 Celsius-fokot.

Tehát van még egy kis idő, ami alatt változtatni lehet a problémákon. „Van jó hírünk is: a visszaszámlálás még nem érte el a nullát. Képesek lehetünk kezelni a problémát, de nincs vesztegetni való időnk” – mondta Gan Golan művész-aktivista.

Az ENSZ szakértői szerint, ha elérnék a 1,5 fokos emelkedést, akkor kétszer-háromszor is gyakoribbak lehetnek az árvizek, az óceánok elsavasodása miatt pedig a korallok 90 százaléka eltűnhet, ahogy az északi-sarki jég is elolvadhat.

A látványos órát Manhattan egyik üvegfalú épületére vetítik ki az Union Square-en.

A Klímaóra a jövő héten tartandó New York-i Klímahét alatt lesz látható, és az ötletgazdák azt tervezik, hogy ilyenekkel lehet majd találkozni Berlinben és Genfben is. Golan és Boyd elmondták, hogy az óra kézi változatát készítették el Greta Thunbergnek is. Ezt akkor adták át, amikor az Egyesült Államok vezetői előtt beszélt.

Borítókép: Pixabay/KaiPilger