Az Összefogás a Balatonért Egyesület adta hírül, hogy nem valósulhat meg a csopaki Kerekedi-öbölbe tervezett rekreációs, turisztikai célú beruházás, miután a tulajdonosok nem kaptak engedélyt a hatóságoktól arra, hogy a területet kivonják mezőgazdasági övezetből – vette észre az Index.hu.

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a település Facebook-oldalán arról tájékoztatta a helyieket, hogy az érintett 64 hektáros területet a mezőgazdasági övezetből nem lehet kivonni, így a tulajdonos által tervezett projekt ebben a formában nem megvalósítható.

A Balaton-törvény megkönnyíti a part melletti területek beépítését, a tópart elzárása több településen is jelentős tiltakozást váltott ki helyi civilek részéről.

A viszonylag érintetlen Kerekedi-öböl egy természetvédelmi terület Csopak és Balatonfüred között, 1992 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Az apartmanokat nem a természetvédelmi területre, hanem az öböl mellé tervezték. A projekt még nem esett kútba, de jelentős áttervezésre szorul, hogy a hatóságok megadják az építési engedélyt.

Miután a helyiek nagy része aláírásával tiltakozott a Dörgicse külterületére tervezett apartmanok építése ellen, az önkormányzat pénteken változtatási tilalmat rendelt el. A 24.hu információi szerint Dörgicse szőlőhegyre egy 25 éves befektető építene szálláshelyeket, egy szőlő és szántó besorolású területen.

A dörgicsei önkormányzat a honlapján azt írja, hogy az elmúlt időszak egyeztetései és a lakossági fórumon elhangzottak alapján az tapasztalható, hogy többen a település külterületére vonatkozó építési szabályzatot áthágva próbálnak építési előnyöket szerezni. Az önkormányzat ezért most egy új szabályozást készít, és amíg ez nem készül el, addig változtatási tilalom lesz érvényben.

Borítókép: Wikipedia Commons