Nem mondott le a kormány a Hajógyáriról?

Meghökkentő kormányhatározat jelent meg múlthét pénteken – vette észre a Népszava.

Az Orbán-kabinet ebben megállapítja, hogy a III. kerület és a főváros nem támogatja az Óbudai (Hajógyári) sziget sport- és szabadidős célú fejlesztését, ezért nem épülhet meg Budapesten a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Sportakadémia.

Erős csúsztatás

A beruházást ehelyett a Velencei tó mellett – Velence három belterületi, illetve Sukoró három külterületi ingatlanának összevonásával keletkező területen – valósítják meg. A projekt előkészítésére 161,2 millió frorintot biztosít a kabinet.

A Népszava szerint a Magyar Közlönyben valószínűleg soha nem jelent meg ilyen, politikai csúsztatással felérő kormányhatározat.

Az érintett önkormányzatok ugyanis nem a sportakadémia építése ellen tiltakoztak. Olyannyira nem, hogy a jelenleg hatályos építési szabályzatokban is biztosítják a létesítménynek a helyet.

Óbuda és a főváros egy dolgot nem szeretne: egy 110 év alatt sem megtérülő védműépítéssel elpusztítani a természeti terület élővilágát és megvédeni egy olyan közparkot az árvíztől, amelynek erre nincs szüksége. Ahogy arról a Népszava elsőként beszámolt: a védmű létesítéséhez 1000 fát kell kivágni, a sziget teljes megvédése pedig 5-9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában. „A tervezett árvízvédelmi mű nem szolgálja a köz érdekét, a környezetvédelmi engedélykérelemhez készített hatástanulmány erősen alulbecsüli az okozott természeti károkat” – jelentette ki az augusztusi közmeghallgatáson Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, aki Óbuda és Újpest polgármesterével együtt arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal részeként működő környezetvédelmi hatóságot, hogy utasítsa el a szigetre tervezett gát környezetvédelmi engedélykérelmét. Ám erre egyelőre hiába várnak a szigetért aggódók.

A környezetvédelmi engedélyezési eljárás azóta sem állt le. A Viziterv Environ Kft. nettó 495 millió forintért vállalta a hatástanulmány és az engedélyezési dokumentáció elkészítését, az engedélyeket szeptember 30-ig kellene megszereznie.

A fentiekről a lap megkérdezte a Miniszterelnökséget is, ahonnan azt a választ kapták: „Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már a 2020. júliusi kormányinfón is elmondta, hogy a kormány nem támogat semmilyen beruházást az Óbudai (Hajógyári)-szigeten”.

Arra kérdésre viszont nem válaszoltak, hogy miért nem vonta vissza a kormány a három éve hozott határozatát, amelyben a sziget árvízvédelmi rendszerének kiépítéséről is rendelkeztek, ha időközben megtalálták a sportakadémia új helyszínét. 

Valójában több mint 3 ezer fa

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a témában ezt közölt a Facebook-oldalán:

„Tudni kell: ha a kormány mégis meg akarná ezek után építeni a mobilgátat, és kivágna több, mint ezer fát (ami valójában több, mint 3 ezer fa – egy 3 hektáros erdő), akkor olyan nyíltan ismerné be, hogy hazudott, és a kajak-kenu központ csak a trójai falova volt az 1400 lakásos jachtkikötős luxuslakópark megépítésének, amivel az eddig még a Hajógyári ügyét csak távolról figyelő békés állampolgárok ezreit is az utcára vezényelné, teret adva a korábban elindult példaértékű összefogás folytatásának, helyi népszavazás kiírásának és egyéb állampolgári tiltakozásnak, végső esetben a fakivágások fizikai megakadályozásának.

Szóval optimizmusra van ok, lépésről lépésre haladunk a győzelem felé, de éberen figyeljük a kormány minden lépését. Nem állunk meg, harcolunk!”

https://www.facebook.com/szabotimeapm/photos/a.659023850820885/3377510505638859
Oldal Tetejére