Miközben 2020 tavaszán a pandémia miatt az egész világ karanténba vonult, a környezetvédő szakemberek hirtelen pozitív hatásokat kezdtek el észlelni a légszennyezéssel és a szén-dioxid kibocsájtással kapcsolatbanírja a Liner.hu.

Titkon mindenki arra számított, hogy a lezárások és a kijárási tilalmak következtében valamelyest enyhíthette az emberiség a klímaváltozást bolygónkon, a legújabb adatok azonban korántsem erről tanúskodnak.

A pandémiának köszönhetően májusban a klímakutatók kimutatták, hogy a globális szén-dioxid emisszió 17%-kal lecsökkent, amire évtizedek óta nem volt példa.

A Meteorológiai Világszervezet legfrissebb jelentései alapján azonban úgy tűnik, ez csak egy kiugró adat lehetett, hiszen a környezetkárosító tevékenységek nyártól kezdődően tovább folytatódtak.

Habár az emberiség egészségét érintő járvány meglepő módon jót tett a Földnek környezetvédelmi szempontból, a trendek abba az irányba mutatnak, hogy a biztató változások rövid életűnek bizonyultak.

A United in Science 2020 névre keresztelt tanulmányt az ENSZ, a Globális Szénprojekt és az Egyesült Királyság Met Irodája az Éghajlat-változási Kormányközi Testülettel együttműködve készítette el, benne pedig arról olvashattunk, miért nem lassult le a tendencia annak ellenére sem, hogy az iparágak java része pár hónapig szünetelt.

Borítókép: Pixabay/MiroslavaChri