Angliában már bekerült a politikai diskurzusba a maszkkérdés. Mármint nem abban az értelemben, hogy el kell-e takarni az arcunkat járvány idején – már sokan és sokszor igazolták, hogy ez hatásos megoldás a koronavírus átadásának megakadályozásában –, hanem, hogy mivel takarjuk el – írja a Hvg.hu.

A zöldek azt szeretnék, hogy a média minél ritkábban mutasson egyszer használatos, sebészi maszkokat viselő embereket, hogy ne az eldobható verzió hordása legyen az elfogadott. Ugyanezt szorgalmazza az Angol Királyi Állatvédő Társaság is.

Helyesebb lenne ha mosható, újra és újra felhasználható textilmaszkokat viselnénk,egyébként Anglia hivatalos, a koronavírushoz kapcsolódó útmutatójában is ez a típusú arcvédő szerepel.

Az eldobható maszk ugyanis műanyagot tartalmaz, polipropilént, ezáltal műanyaghulladékként szennyezi a vizeket, de az állatok, madarak bele is gabalyodhatnak a kidobott maszkokba. Az is a hátrányuk, hogy még ipari körülmények között sem lehet újrahasznosítani őket, tehát szelektíven gyűjteni sem lehet az elhasznált darabokat.

Borítókép:Pixabay/coyot