A koronavírus-járvány kitörése óta népszerűbbek az egyéni utazást lehetővé tevő megoldások – számolt be róla a Hvg.hu. Míg a pandémiás időszak előtt az emberek 46,5 százaléka leggyakrabban tömegközlekedési eszközöket vett igénybe azért, hogy eljusson munkába, iskolába, és 39,5 százalékuk járt autóval, addig mostanság 45,2 százalékuk indul útnak kocsival, és csupán 23,8 százalékuk tömegközlekedéssel – derül ki az Allianz Hungária biztosító online, nem reprezentatív felméréséből.

Megnőtt a biciklivel, rollerrel és gyalog közlekedők száma is: 7-7 százalékról az előbbi kategória 19 százalékra tornázta fel magát, míg az utóbbi 11,9 százalékra.

A kitöltők többsége, 73,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vírusmentes békeidőben csak oda ment autóval, ahová nagyon szükséges volt és nem tudta másképpen megoldani, a karantén ideje alatt viszont sokak véleménye megváltozhatott, hiszen a válaszadók 58,5 százaléka számolt be arról, hogy többször ült volán mögé, mert biztonságosabbnak érezte, ha kocsival intézi ügyeit.

Az elmúlt hónapok alapján átgondolva a közlekedés rövid távú jövőjét, meglepő módon a környezetvédelem végzett az első helyen: a válaszadók 38,6 százaléka jelölte meg azt a válaszlehetőséget, miszerint kizárólag olyan közlekedési eszközöket lenne szabad használnunk, amelyek nem gyorsítják fel a klímaváltozást, és csupán a második helyre szorult a higiénia: a résztvevők 20,5 százaléka szerint a higiénikus felületekkel, bevonatokkal ellátott járműveké a jövő. Szintén dobogós helyen végzett a biztonság: a válaszadók 18,2 százaléka szerint az a lényeg, hogy ne legyenek többé közúti balesetek.

Borítókép: Rácmonár Milán