Négy különálló botanikai összeállítását digitalizálta és integrálta a távoktatásban is jól használható speciális adatbázissá a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke – írja a promotions.hu.

Az egyetem tájékoztatása szerint a több mint egy évtizedes munkának köszönhetően egy-egy növénynek a struktúrája, morfológiai metszete és mikroszkopikus fotója is elérhető a virtuális gyűjteményben.

A szakértők a különböző időszakban készült, eltérő formátumú gyűjteményeket – melyek között a terepről származó növények préselt részei, a növények hatóanyagai és szövettani struktúrái, valamint sztereomikroszkópos mikrofotók is szerepelnek – egy közös virtuális adatbázissá kapcsolták össze.

A Soó Rezső Herbárium, az alga–, a növényi szövetkultúra–, valamint a növényidrog-gyűjtemény egységesítésével jött létre a különleges adatbázis.

Az egységes összeállításra számos jelentős kutatás épül. A biodiverzitással, a növényi sejtbiológiával, filogenetikával, fiziológiával foglalkozó vizsgálatokban is alkalmazzák a kutatók és érdeklődnek iránta a növényi hatóanyag-tartalmú termékfejlesztéssel foglalkozó ipari partnerek is. Emellett jelentős segítséget nyújt az oktatásban.

A gyűjteményt tízéves tanszéki munkát követően, egy európai uniós projekt keretében hozták létre.

Borítókép: wikimedia.org